martes, 21 de abril de 2015

ESCOLA MILÀ I FONTANALS. BARCELONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Pensava que seria una tasca senzilla perquè comptava tenir l’ajuda de les Administracions, i/o que trobaria almenys una persona per cada poble, vila o ciutat de Catalunya, interessada per aquests temes del patrimoni històric col•lectiu.

I sortosament hem comptat amb la col•laboració entre d’altres del Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ i autor d’aquesta breu ressenya

El Grup Escolar que la Mancomunitat va destinar al barri del Raval es troba al carrer dels Àngels.


És un altre dels Grups projectat per Josep Goday i Casals (Mataró, 1882 - Barcelona, 1936) entre els anys 1919 i 1931 amb construcció interrompuda per la Dictadura de Primo de Rivera. El Grup Escolar s'inaugurà com tota la resta el Diumenge de Rams del 1931 (29 de març) i és precisament en la sala d'Actes d'aquest edifici on s'inauguraren oficialment tots ells.


Estètica noucentista que es reflecteix en l'estructura dels edificis, en les façanes i en la decoració a base d'esgrafiats, terra-cuites, gerros, escultures de nens, frontons, gerros, etc. A la portada dos lleons, un a cada banda, sostenen sengles escuts amb els noms d'erudits com ara Erasme.



A la façana del carrer del Carme fa pocs anys es va recuperar la font en estil art-déco projectada pel propi Goday.

Manuel Milà i Fontanals (Vilafranca del Penedès, 04/05/1818 - 16/07/1884) va ser un erudit català, llicenciat en Dret, doctorat en Filosofia i Lletres i catedràtic de Literatura a la Universitat de Barcelona. Estudiós de la poesia trobadoresca i un dels impulsors de la renaixença catalana.

Valentí Pons Toujouse

No hay comentarios:

Publicar un comentario