miércoles, 15 de abril de 2015

ESCOLA LLUIS VIVES. BARCELONA

Des del coneixercatalunya.blogspot.com començàvem l’any 2015 amb el propòsit de recuperar – fins on sigui possible – la memòria de les escoles anteriors al que anomeno II feixisme ( Dictadura del general Franco ); NOMÉS en el curt període la II República Española s’obrien a Catalunya més de 16.000 centres, i prèviament la Mancomunitat de Catalunya activa entre 1914 i 1923/1925, va desenvolupar una gran activitat en els àmbits de l’educació i la cultura ; alguns tenen avui altres destinacions, públiques o privades, altres continuen servint al fi que els feia construir, i dissortadament molts son hores ara, només un trist record.

Hem comptat amb la col•laboració entre d’altres del Valentí Pons Toujouse, autor del blog MODERNISME, http://vptmod.blogspot.com.es/ i autor d’aquesta breu ressenya.

Per al Barri de Sants la Comissió de Cultura de l'Ajuntament de Barcelona va encarregar una nova escola a l'arquitecte mataroní Josep Goday i Casals.

Se situaria als carrers de Canalejas,Pavia i Carreras Candi.

La primera pedra es va col•locar el 20 de març del 1920 però les obres no acabaren fins al 1923 i el curs inaugural fins al 1931 a causa de la Dictadura de Primo de Rivera i de la dissolució del Patronat Escolar de la Mancomunitat.

L'edifici té planta quadrangular i estava destinat a l'ensenyança masculina i a la femenina, ambdós sexes separats com era propi de l'època. Hi havien 16 aules de grans dimensions.



L'estil de l'edifici és el noucentista amb columnes, frontons, esgrafiats, etc. Els esgrafiats en aquest cas tenien un caire d'ornamentació vegetal. La façana posterior deixa entreveure un llenguatge racionalista.

El Grup Escolar es dedicà a la memòria de l’ humanista del Renaixement Lluís Vives o Ioannes Ludovicus Vives (València, 06/03/1493 - Bruges, Flandes, Bèlgica, 06/05/1540)

Valentí Pons Toujouse

No hay comentarios:

Publicar un comentario