lunes, 16 de marzo de 2015

ESTACIÓ DEL CARRILET. ANGLÈS. LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

M’aturava al costat de la fàbrica Burés d’Anglès, a la comarca de la Selva, per retratar un edifici aïllat amb dues parts superposades, una de dues plantes i coberta de dues aigües a laterals i l'altra de planta baixa i coberta de doble vessant cap a façana, que havia estat l’any 1895 l’estació del tren de la línia que unia Olot amb Sant Feliu de Guíxols.
Totes les obertures són rectangulars i pintades de color verd. La façana està pintada de color entre ocre i groc. Els dos cossos de l'estació estan separats per bandes verticals que recorren les quatre façanes. Així mateix, el primer del segon pis està separat per una mena de cornisa correguda que volta l'edifici a l'alçada del les llindes de les portes i finestres de la planta baixa. La planta baixa té un sòcol pintat i tres obertures a la façana principal, quatre obertures a la façana posterior i una a cada lateral, en total, nou. Els emmarcaments motllurats de les obertures remarquen les finestres i portes elevant-se en els contorns. Tota la planta baixa té una decoració parietal de cinc línies horitzontals inscrites entre el sòcol i les llindes motllurades de les finestres. La part que té primer pis està conformada per quatre finestres, dues per façana. Aquestes tenen un ampit emergent i motllurat fet d'obra, llindes remarcades amb forma triangular i impostes senzilles de forma rectangular. A la part superior de cadascuna de les façanes, prop de l'angle de la teulada, hi ha un òcul de petites dimensions. Tot el primer pis està cobert de decoració rectangular simulant grans blocs. La teulada, prou pronunciada, emergeix uns decímetres i està suportada per caps de biga, així com la part que només té planta baixa.


Cap referència a l’autor d’aquest edifici – possiblement un dels enginyers que posaven la línia en funcionament - ; aquest ‘oblit’ propiciat des del Ministerio de Incultura y Odio Racial, des del dia 01.04.939, em sembla aquí, justament en terres de Girona, particularment greu, perquè està clar que ni des de les administracions, ni des de l’àmbit social, s’han endegat accions ‘efectives’ per posar-hi remei.

Avui l’edifici és la seu de la Policia local.

Ens agradarà saber a l’email coneixercatalunya@gmail.com les dades de l’autor d’aquesta ‘estació del carrilet’, com també el de Can Pujol, el del Café Gubau, el Cafè de l'Aliança ....

No hay comentarios:

Publicar un comentario