lunes, 9 de marzo de 2015

ESGLÉSIA DE SANT PERE. GOMBRÉN. EL RIPOLLÈS. GIRONA. CATALUNYA

La Roser Riubrugent publica una fotografia de la façana de l'església de Sant Pere de Gombrèn, que es va construir per Josep Moretó i Soler (Vic 1677 — 1734), mestre d’obres , sobre un temple anterior , que existia ja al Segle XV, i que estava dedicat a Santa Magdalena. L'església ‘nova’ es construí en passar la parròquia de Gombrèn a aquest lloc, ja que abans depenia de Sant Pere de Mogrony.

El seu estil és barroc, encara que amb una interpretació molt popular, al damunt de la porta principal hi ha la data de 1725.


La descripció tècnica ens explica que és un edifici d'una sola nau i capelles laterals, cobert amb volta i decorat en estil barroc tardà. Al presbiteri hi ha un retaule barroc senzill, a la part esquerra la sagristia i a la dreta la capella Santíssima, decorada modernament amb fusta i els murs repicats deixant la pedra a vista. A la segona capella de l'esquerra es troba un interessant retaule pel seu barroc popular, actualment dedicat a Immaculada, però que per la seva simbologia deuria ser originalment dedicat a Santa Bàrbara, ja que s'hi troben esculpits la torre i la palma, atributs de la Santa màrtir. Al cor s'hi accedeix per l'escala que puja al campanar. La façana és senzilla i els elements més importants i amb estil, són la porta i una finestra octogonal que es troba al seu damunt. Al cantó esquerre hi resta , molt malmesa, una meridiana solar que degué caure en desús en col•locar el rellotge al campanar. Aquest és situat a la dreta de la façana, i fent una lectura de la mateixa, hom pot veure per les petites obertures situades a l'esquerra, i que són simètriques a la del campanar, i que fa pressuposar que en el projecte original, en deurien haver dos campanars, però només un es va dur a terme. La teulada és de teula àrab. A la primera capella a l'esquerra hi ha el grup escultòric de la Mare de Déu dels Dolors, de la segona meitat del segle XVIII.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercataluya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario