domingo, 22 de febrero de 2015

MEMÒRIA DEL GRUP ESCOLAR DOCTOR VALENTI CARULLA MARGENAT. ARBÚCIES . LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Jordi Pujadas Ribalta, em feixa coneixedor d’una segona escola pública d’Arbúcies, a la que es donava el nom de Valentí Carulla i Margenat (Sarrià, 5 d'agost de 1864 - Barcelona, 22 d'octubre de 1923) fou un metge i farmacèutic català, I marquès de Carulla des del 20 de setembre de 1919 por decisió del rei Alfonso XIII.

La seva vinculació a les escoles públiques de la Vila prové dels anys que ocupà el càrrec de Rector de la Universitat de Barcelona: des de l'any 1913 fins l'any 1923 quan va morir. Arbúcies formava part de la seva demarcació universitària i, com altres indrets de Catalunya i les Illes, va sortir-ne beneficiada de l’ interès que mostrà per la qualitat dels edificis escolars i per l'educació primària en general. A més, sovint devia passar per Arbúcies ja que tenia una casa d'estiueig a Viladrau.

Lluís Planas i Calvet ( Barcelona, 1879 +1954) fou un arquitecte català. Titulat l'any 1906, va treballar al Servei de Construccions de la Mancomunitat de Catalunya. La seva obra s'inclou dins de l'estètica del noucentisme. Projectà la Casa Santamaria (1908) i la Casa Pujades (1909) a la Garriga. Amb el seu projecte presentat el 1916 es van construir les primeres Biblioteques Populars de la Mancomunitat de Catalunya a Valls, Olot, Sallent, les Borges Blanques (1918) i Canet de Mar (1919).

Hemeroteca de la Vanguardia 23.04.1954

Don Luis Planas Calvet , Arquitecto, que falleció el dia 18 de abril de 1954, habiendo recibido los Santos Sacramentos y la Bendición Apostólica (E. P. D) — Su Viuda, hijas hijos políticos, nietos, hermana, hermanos políticos, sobrinos y demás familia al recordar tan sensible pérdida, les suplican le tributen un recuerdo en sus oraciones y les agradecerán.

Compartia pàgina a un altre dels ‘grans desconeguts’ , Salvador Valeri Pupurull. (Barcelona, 1873 + 1954)

L'Escola es va inaugurar el dia 24 de setembre de 1916 coincidint amb la celebració de l'aplec de la Capella. Va ser un esdeveniment molt important que va concentrar a la població d'Arbúcies i a molts visitants en torn a les escoles.
En aquesta escola hi va tenir plaça durant un breu temps Miquel Santaló i Parvorell (Vilaür, Alt Empordà, 2 de desembre de 1887 – Guadalajara, Mèxic, 1 de gener de 1962 ) , geògraf, pedagog i polític català.


Jordi Pujadas Ribalta, en el seu excel•lent treball, http://www.xtec.cat/~jpujada2/historia/resumcapitols.htm
Recull; ‘el darrer pagament al Sr Obiols com a conserge del Grup Escolar Dr Carulla data de l'any 1970, després finalitzà les seves funcions en ser enderrocat l'edifici’. Ens deixa però, un comentari a l’entrada MEMÒRIA DEL GRUP ESCOLAR FRANCESC MACIÀ I LLUSSÀ. ARBUCIES . LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA , ‘les escoles promogudes pel Dr. Carulla el 1916 (època de la Mancomunitat) van ser enderrocades durant la dècada dels 60’.

Arbúcies, té el tristíssim honor d’haver enderrocat en el període de la dictadura franquista, dos magnífics edificis escolars.

Demanaren informació a l’Ajuntament d’Arbucies , en relació a aquell edifici, i al seu autor.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Demanem l’ajuda de TOTS els ciutadans de Catalunya, dels Ateneus, dels Casals de Cultura, de grups de recerca, dels Arxius Històrics, de ....

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario