martes, 3 de febrero de 2015

L’ESCORXADOR D’AMPOSTA. EL MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Deosringas publicava una fotografia de l’edifici del que va ser l’escorxador municipal d’Amposta, llegia que l’any 1922, quan Alfons Barba Miracle (1898-1960) era arquitecte municipal, va rebre l'encàrrec de l'alcalde Palau de fer el projecte de l’edifici, per raons econòmiques, el projecte no es va tirar endavant, l’any 1927 però, l'alcalde Joan Miralles va encarregar-li un segon projecte que es va posar en marxa l’any 1928, i es va inaugurar l’any 1931.

El complex té planta en forma de creu. La nau principal és de planta baixa, amb finestretes i portes d'arc de mig punt i teulada a tres aigües. Seguint la terminologia de l'arquitectura religiosa, una nau més curta fa de transsepte, amb planta baixa i una porxada superior arquitravada a l'entrada a l'edifici, i un segon pis amb galeria d'arquets de mig punt i teulada a quatre aigües sobre el creuer, que actua com a cimbori i cúpula. El parament és d'arrebossat gris amb carreus en disposició dentada a les cantonades.


L’any 2010 va acabar la restauració a càrrec de l'Escola-Taller Municipal, no consta qui portava la direcció tècnica, i ens agradarà tenir-ne noticia a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Des de llavors s'hi realitzen cursos d'ocupació per a joves en atur.

Els diletants de la ‘cultureta barcelonina’ han reduït el fenomen del modernisme, el noucentisme, i la resta de manifestacions de l’arquitectura a Catalunya, NOMÉS a Barcelona-Ciutat; hi ha una munió d’excel•lents arquitectes que treballaven als pobles i ciutats de les províncies de Tarragona, Lleida, Girona, i fins la mateixa Barcelona, ‘amagats’ al coneixement de la ciutadania.

No podrem, dissortadament ‘ ressuscitar-los’ a tots, fer-ho però, fins d’una minoria seria ja un èxit en aquest país de cecs.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario