lunes, 23 de febrero de 2015

GRUP ESCOLAR "RENAIXENÇA". MANRESA. BAGES. CATALUNYA

Josep Xicota M. , publica una fotografia del Grup Escolar Renaixença, de Manresa, l’'edifici fou projectat l'any 1932 per Pere Armengou i Torra (Manresa, 1905 - Manresa, 17 de desembre de 1990), arquitecte municipal de Manresa, i inaugurat el 1934. El col•legi "Renaixença" és l'obra més important d'aquest arquitecte que va ser també l'autor del disseny de la part del mobiliari de l'escola, seguint els criteris proposats per la Bauhaus.


Posteriorment, cap al 1968, es portaren a terme una sèrie d'intervencions que, malgrat que modificaren substancialment l'obra, en respectaren l'esperit inicial.

La descripció tècnica ens diu que ès un edifici marcat per les noves idees racionalistes i constitueix, de fet, l'obra més important de l'autor. És una edificació de quatre plantes, més una planta soterrani per a les instal•lacions. Està ordenat estructuralment segons el criteri basat en tres crugies paral•leles, orientades en direcció sud est per l'aprofitament màxim del sòl. Les aules s'ubiquen a la primera crugia, que dóna a la façana principal, i és de 6,4 metres. En una segona crugia -central- de 3 metres hi ha el nucli de circulacions que dóna accés a les diferents dependències. A la tercera crugia, de 4'75 metres, amb façana a la part posterior, s'hi troba un conjunt de peces funcionalment auxiliars per a l'activitat de l'edifici o serveis. L'edificació respon a criteris constructius considerats com a tècniques bàsiques en l'edificació actual i per tant hi ha una estructura de formigó armat. Els tancaments són de maó i les façanes, arrebossades i pintades, no fan cap concessió a l'ornamentació.


Dels dies foscos que seguien a la sedició dels miliars feixistes, encapçalats pel general Franco, contra el govern de la II República Española, es conserva un refugi antiaeri.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario