jueves, 19 de febrero de 2015

CAPELLA DE LA IMMACULADA. CASA BONA. SA TUNA. BEGUR. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Demanava al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), l’advocació de l’esglesiola de Sa Tuna, a Begur, a la comarca de l’Empordanet.

La seva resposta era : Capella de la Immaculada. Casa Bona. Sa Tuna. Begur

La descripció tècnica ens diu ; capella de planta rectangular amb un cos afegit a la dreta i per la part posterior que és la sagristia. Llur teulat es perllonga i és converteix en un porxo lateral dret (2 pilars rectangulars amb una barana inferior). Aquest porxo recull una entrada lateral de llinda planera. Aquest porxo és paral•lel a l carrer, i és més baix que els teulat de la capella (a dos aigües) el que fa sobresortit la mica de paret lateral. La façana principal es produeix perpendicular a l'esquerra del porxo. Té una porta de llinda planera de pedra (la porta és tota emmarcada, de pedra) i la façana es clou amb un campaneret d'espadanya.- la façana esquerra té 3 obertures petites i rectangulars.- l'absis es carrat i de mateixa paret que la sagristia. El teulat del porxo es al pendent.


Em sobtava l’afirmació ‘ - els veïns ens han dit que s'edificà fa uns 50-60 anys -, dona tota la impressió que aixecava de forma ‘ irregular’, raó per la qual no consta el mestre d’obres i/o arquitecte.

El feixisme en la seva dèria de ‘dessolar la terra’, i malgrat rebre el sàtrapa un tractament de semidéu des de la Jerarquia Eclesiàstica Catòlica, no va tenir cap mirament - tampoc – amb els edificis de culte.


En demanarem informació a l’Ajuntament de Begur.

Des de l’Arxiu Municipal de Begur m’enviaven un e.mail en el que em diuen ;

Benvolgut,

Ens han fet arribar la seva consulta respecte a la capella de Sa Tuna. Aquesta capella fou construïda l'any 1955 dins la finca particular de la família Bona i originàriament estava dedicada a la Immaculada. L'arquitecte va ser l’Eusebi Bona i Puig (Begur, Baix Empordà, 1890 - Barcelona, 12 d'octubre de 1972 ) de la mateixa família propietària del terreny).

Actualment és propietat de l'Ajuntament de Begur i els veïns hi veneren la Mare de Déu del Carme.


Li agraïm a la Núria Casellas i Noguer aquesta informació.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario