viernes, 2 de enero de 2015

SANT MARTÍ DE LLANERES. CASTELL D’EMPORDÀ. LA BISBAL DE L’EMPORDÀ. GIRONA. CATALUNYA

JUVENTENCH retratava l’església parroquial de Castell d'Empordà, dita també de Sant Martí de Llaneres.


Castell d’Empordà designava el conjunt del poblat, originat en el castell dels comtes d'Empúries emplaçat al cim del turó i vora el qual s'agrupà l'únic nucli de poblament compacte.

L'església és al planer, vers llevant, en un paratge de poblament dispers, de masies disseminades. L'any 1101 és documentada l'església parroquial de "Sancto Martini de Laneras", igualment que en diferents textos dels segles XIII i XIV. En èpoques més tardanes ja es fa constar que era la parròquia de Castell d'Empordà: "Sancti Martini de Laneriis alias Castro impuritano" (any 1596). Consta que el temple actual fou començat l'any 1584; la data de la portada fa suposar que s'acabà dos anys més tard.

La descripció tècnica ens diu; edifici d'una nau amb capçalera semicircular, orientada vers el N. Interiorment l' absis és poligonal. En el frontis hi ha la portada renaixentista, amb pilastres estriades d'ordre jònic i frontó, dins el qual hi ha esculpit l'emblema dels Margarit -margarides- i una ferradura -al•lusiva al patró-; més amunt hi ha un rosetó. A la llinda de la porta hi ha gravat l'any, "1586". La volta és de creueria amb relleus esculpits a les claus, dues de les quals representen a Sant Martí -partint la capa amb el poble i abillat de bisbe-, mentre les altres dues afiguren a la Verge i a Sant Miquel. Hi ha capelles laterals, en una de les quals hi ha l'ossari gòtic dels nobles Bernat i Guerau de Vilagut. La capella del Roser, que fou beneïda el 1746, té una notable decoració de rajoles policromes. La façana principal, és construïda amb carreuada; els altres murs són de pedres desbastades.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com la desinformació vers el patrimoni històric i artístic és una eina poderosa en mans dels seculars enemics de Catalunya.

1 comentario:

  1. Hola, què tal?
    Estic fent una tesi doctoral sobre rajoles catalanes i sé que a l'interior d'aquesta església n'hi ha un conjunt molt interessant. Ara bé, saps qui té la clau? Perquè ningú no en sap res al respecte, ni a l'ajuntament de la Bisbal...
    Moltes gràcies i bona feina!
    Josep Antoni Cerdà

    ResponderEliminar