lunes, 5 de enero de 2015

QUE EN SABEU DEL ‘XALET EMILIANA’ DE SORT ?. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia que la construcció del Xalet Emiliana , a Sort, cal situar-lo en el períodes (1920-21), sobta doncs que no es tingui coneixement del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte, del que ens agradarà rebre’n informació a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com

La descripció tècnica ens diu ; Torre modernista amb ampli jardí, constituïda per un semi- soterrani, un entresol i dos pisos alts, el darrer situat directament sota la coberta a dues aigües. La façana principal que dona al jardí i orientada a llevant, presenta l'entresol al centre, la porta principal de la casa, i, a costat i costat, unes galeries sobresortides, tancades amb vidrieres. Per damunt d'aquestes, al primer pis hi ha un terrat amb una balconada central de forma semi- circular. Els balustres d'obra són tornejats. Decoren els dintells de les tres portes d'accés al terrat, flors de lotus estucats. El balcó que s'obre en aquest pis va decorat amb estucs. A costat i costat d'aquest, dins d'unes carteles, es llegeix "XALET EMILIANA". Pel costat nord de la galeria es prolonga un cos annex de construcció posterior.

L’ Isidre blanc el retratava des de diferents perspectives : http://commons.m.wikimedia.org/wiki/Category:Torre_Emiliana


Ramon Ramonito, publicava a facebook, que el mestre d’obres va ser Jacinto Gomez Portella, de casa Peret de Bretui ( Baix Pallars), del que desconeix la data de naixement i traspàs. Valentí Pons Toujouse , autor del bloc MODERNISME ; http://vptmod.blogspot.com.es/ ens confirma l’autoria del mestre d'obres Jacint Gómez Portella, conegut com "El Carlí", que té unes quantes obres a La Pobla de Segur. Ignora també les dates de naixement i de mort.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

No hay comentarios:

Publicar un comentario