lunes, 5 de enero de 2015

QUE EN SABEU DEL ‘XALET EMILIANA’ DE SORT ?. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia que la construcció del Xalet Emiliana , a Sort, cal situar-lo en el períodes (1920-21), sobta doncs que no es tingui coneixement del mestre d’obres i/o arquitecte autor del projecte, del que ens agradarà rebre’n informació a l’e.mail coneixercatalunya@gmail.com

La descripció tècnica ens diu ; Torre modernista amb ampli jardí, constituïda per un semi- soterrani, un entresol i dos pisos alts, el darrer situat directament sota la coberta a dues aigües. La façana principal que dona al jardí i orientada a llevant, presenta l'entresol al centre, la porta principal de la casa, i, a costat i costat, unes galeries sobresortides, tancades amb vidrieres. Per damunt d'aquestes, al primer pis hi ha un terrat amb una balconada central de forma semi- circular. Els balustres d'obra són tornejats. Decoren els dintells de les tres portes d'accés al terrat, flors de lotus estucats. El balcó que s'obre en aquest pis va decorat amb estucs. A costat i costat d'aquest, dins d'unes carteles, es llegeix "XALET EMILIANA". Pel costat nord de la galeria es prolonga un cos annex de construcció posterior.

L’ Isidre blanc el retratava des de diferents perspectives : http://commons.m.wikimedia.org/wiki/Category:Torre_Emiliana



. Valentí Pons Toujouse , autor del bloc MODERNISME ; http://vptmod.blogspot.com.es/ ens confirma l’autoria del mestre d'obres Jacint Gómez Portella, conegut com "El Carlí", que té unes quantes obres a La Pobla de Segur. Ignora també les dates de naixement i de mort.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Tenim, gràcies al seu besnét Guillermo Berlanga Carlos, dades i imatges del mestre d’obres, escultor i pintor, Jacint Gómez  Portella  ( Madrid, 1876 + la Pobla de Segur, 14.01.1960).

 






Per confirmar encara, ens consta que era fill del general carlí , José Manuel Gómez Solana (Espinosa de los Monteros, 1852-Madrid, 1942), i de Concepció Portella, filla de casa Peret de Bretui, de la que ens diu Patrimoni Gencat ; Gran casal de planta rectangular amb façana principal al sud, en un lateral de la coberta a dues aigües, constituït per planta baixa i dos pisos alts. Per l'oest se li adossa un petit edifici amb un gran porxat als baixos i una magnífica galeria al pis alt, on s'obren respectivament sota d'una gran arcada de mig punt. Formant angle amb aquest porxo es troba la porta principal del casal, d'arc de mig punt formant grans dovelles de molt bona factura. A la façana principal s'obren a la planta baixa una sèrie de petites finestres, al primer pis balcons correguts disposats de dos en dos i al darrer pis més balcons.



Fotografia de Elisa Ros i Barbosa. 1983

Els murs exteriors són de pedra vista sense desbastar.

Hi havia una capella advocada a Sant Josep de la que ens agradaria rebre’n imatges a l’email castellardiari@gmail.com


No hay comentarios:

Publicar un comentario