martes, 6 de enero de 2015

ORFEÓ MONTSIÀ. ULLDECONA. MONTSIÀ. TARRAGONA.CATALUNYA

Edso retratava la façana d’aquest edifici entre mitgeres que consta de planta i un pis, llegia que la façana conserva l'estructura original. A la planta s'obren tres altes portes de mig punt iguals. Al primer pis hi ha una balconada gran que descansa sobre unes mènsules ornamentals amb llosana de perfil mixtilini i barana balustrada. En aquest nivell s'obren, també, tres finestres de sobrellinda decorada amb frontó triangular d'inspiració clàssica. La cornisa que remata la façana té una barana que combina l'obra vista amb una reixa de ferro colat i, al centre, hi ha un plafó de rajola vidriada valenciana on el llegeix: "ORFEÓ MONTSIÀ".


L'arrebossat del mur, actualment pintat, simula bandes horitzontals i tendeix a diferenciar els tres carrers en què es divideix la façana, mitjançant pilastres encastades de capitell compost. A l'interior, entre altres estàncies auxiliars, s'ubiquen el bar de la societat i l'auditoria, utilitzada també com a teatre municipal.

L'orfeó Montsià es tractava d'una associació de tipus cultural-musical creada el 1922, sobre l'experiència d'un primer grup coral dit "La Aurora" i sorgit a les darreries del segle XIX. L'edifici, que seria la seva seu, es va començar a construir el 22-10-1923, gracies al préstec del Banc de Tortosa i els ajuts materials del veïns, el constructor fou Baptista Prades.

L’any1930 es va inaugurar la biblioteca, a partir d'aquesta data es viuria l'època de més esplendor.

Amb la Guerra Civil es va iniciar un davallament i d'ençà el 1947 s'ha reprès l'activitat, reorganitzant l'associació i creant l'Orfeó Ulledeconenc, encara avui en funcionament.

L'edifici es avui conegut per les representacions de la "Passió d' Ulldecona", començades l’any 1955 i adaptades a l'actual text l’any 1964, tenen com a precedent una tradició del segle XVI.

http://www.raco.cat/index.php/Rails/article/view/26624/26459

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario