martes, 13 de enero de 2015

LES CASES JANSANA LLOPART DE SANT ANDREU DE LA BARCA. EL LLOBREGAT JUSSÀ.

Retratava la casa de l’Antoni Jansana i Llopart (Sant Andreu de la Barca, 1872 – 1944 ), no però cap dada del mestre d’obres i/o arquitecte, autors del projecte.



No gaire lluny retratava també la façana de la casa on va néixer Rosa Maria Jansana Llopart ( 13.05.1885 + Barcelona 11.03.1953 )


No consta enlloc que hi hagués entre ambdós cap vincle familiar, el fet però, de compartir cognoms, i fins l’època del naixement i traspàs, ens fan pensar en que fossin germans, o cosins germans.

La tesis – si cal – vindria a reforçar-se amb la seva activitat ‘pública’ que desenvolupaven :


L’ Antoni Jansana i Llopart :

Es doctorà en dret i filosofia i Lletres a la Universitat de Barcelona, obtenint el grau de doctor.

Formà part del Tribunal Contenciós Administratiu de l'Audiència Provincial de Barcelona.

Presidí la Junta de Govern de la Societat Econòmica Barcelonina d'Amics del País (1933-1934).

Donada la seva condició de propietari rural fou vicepresident de la Junta de l’ Institut Agrícola Català de Sant Isidre (IACSI).

Fou membre de l'Agrupació Catalanista de Sant Andreu de la Barca i milità a la Lliga Regionalista.

Fou escollit alcalde de Sant Andreu de la Barca el 1894, exercint el càrrec fins el 1902.

Fou membre de la Diputació de Barcelona pel partit judicial de Sant Feliu de Llobregat, Vilanova i Sitges, essent ponent de cultura.

Fou elegit diputat a Corts pel districte electoral de Sant Feliu de Llobregat a les eleccions generals espanyoles del 9 d'abril de 1916, exercint el seu càrrec durant la legislatura de 1917-1918 (des del 16 d'abril de 1916 i fins el 10 de gener de 1918.. Sobre 12.281 votants, va obtenir 7.766 vots.

També fou professor a l'Escola Industrial de Barcelona, on va conèixer al pedagog i geògraf Pau Vila i Dinarés,

Va presidir l'Assemblea de la Mancomunitat de Catalunya durant la presidència de Josep Puig i Cadafalch (nomenat el 1917 en substitució del finat Enric Prat de la Riba, va ocupar el càrrec fins que la dictadura militar dissolgué la Mancomunitat el 20 de març de 1925).

Va ser degà del Col•legi d'Advocats de Sant Feliu de Llobregat el 1934-1944.

La Rosa Maria Jansana Llopart :


Fou pedagoga i Prefecta General d’Estudis de l’Orde Filipense.

Va fundar escoles a Xile i a Espanya.

Obtingué el tractament de Reverenda Mare, i Vicaria de l’Orde Filipense.

Ens agradarà tenir noticia del vincle familiar entre ambdós Jansana Llopart a l’email coneixercatalunya@gmail.com , també esperem informació relativa al mestre d’obres i/o arquitecte autor de la casa de l’Antoni Jansana i Llopart, i la data en que s’aixecava.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

1 comentario:

  1. Antonio y Rosa eran hermanos de mi abuela Maria Jansana LLopart casada con Manuel Rodes Campderá.

    ResponderEliminar