martes, 20 de enero de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANTA EULÀLIA. PUJALS DELS CAVALLERS. CORNELLA DE TERRI . PLA DE L’ESTANY. GIRONA. CATALUNYA

El Jordi Domenech Bosch publica fotografia , de l’església parroquial de Pujals dels Cavallers, que forma part avui del terme de Cornella de Terri, advocada a Santa Eulàlia.

Cornella de Terri és un municipi que integra avui els pobles següents : Borgonyà , Cornellà del Terri, Corts , Pujals dels Pagesos, Pujals dels Cavallers ,Ravós del Terri, Sant Andreu del Terri ,Santa Llogaia del Terri, Sords ,Pont-xetmar


La descripció tècnica ens diu ; església de nau única, planta rectangular amb absis i dues capelletes laterals de construcció posterior. Les parets portants són en bona part fetes amb carreus de diferents mides. La nau és coberta amb volta de mig punt i teulada a dues vessants. Presenta un campanar amb espadanya cobert amb teulada. A sobre de la volta hi ha restes de l'antiga coberta que hauria anat directament suportada a sobre d'ella. Inicialment l'edifici era romànic i posteriorment presentà ampliacions realitzades en el segle XVII. Porta Ferramenta de forja de la porta principal. La fusta, ja força gastada, és de xiprer. Té un forrellat senzill, sense cap tipus d'ornamentació i un pany amb sobrepany quadrat, amb quatre cares corbades i els vèrtex amb sageta que subjecta un clau de cabota grossa. Només tres dels claus són d'època. La porta està reforçada amb les típiques espirals romàniques: un plançó acanalat partit en dos pels extrems que es cargolen un per cada banda. La porta va ser restaurada l'any 1655, data que fou gravada a la fusta i que es pot veure clarament com ocupa el lloc on hi havia una de les espirals. A l'interior de l'església hi ha una talla de Sant Antoni de Pàdua amb el Nen, del segle XVII, restaurada.

Com en el cas de l’església de Sant Pere de Cornella de Terri, tinc la sensació que la fotografia està feta en un altre temps.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario