jueves, 29 de enero de 2015

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT ANTONI ABAT. SANT ANTONI DE VILAMAJOR. MONTSENY JUSSÀ. VALLÈS ORIENTAL

Llegia del informe de la parròquia de Sant Antoni Abat, de Sant Antoni de Vilamajor , que el 21 de juliol de 1936 un grup de “forasters” va incendiar i van arrasar aquest temple parroquial.

L’antic emplaçament va ser convertit en un solar.

A la pàgina de l’Ajuntament es recull , l’església actual fou construïda entre els anys 1944 i 1949, segons el projecte de l’arquitecte Sebastià Bonet i Ayet. És de tipus basilical. Té una nau major central. Sota la barbacana la volta una cornisa seguida. La façana acaba amb un frontó i l’esmentada cornisa. En el frontó hi ha un petit ull de bou, amb tres buits de mig punt a sota. Té una portada en el centre i sengles portades a cada costat, enquadrades.

El pòrtic té set arcs de mig punt. Els dos laterals se sotenen en pilastres amb mitges columnes adossades. Els altres arcs sobre columnes senceres, de fust llis i capitells corintis com les columnes anteriors.

La part interior (la fàbrica) la composen tres naus en forma basilical i separades per quatre columnes a cada costat, de fust llis i capitell corinti. L’absis és circular.



La descripció ens diu ; Edifici d'una nau i quatre capelles laterals, dos per banda. La nau està coberta per volta de canó que es fa més estreta als peus de l'església. L'absis és semicircular i està cobert per un petit tram de voltes de llunetes damunt d'una estructura romànica. Tant l'absis com la nau tenen espitlleres. D'època romànica queden dues finestres absidals de doble esqueixada i la portalada d'una arcada amb arquivolta, propis del segle XIII. El campanar és una torre quadrada formada per dos cossos dividits per una cornisa i coronats per merlets, en el segon pis té quatre obertures d'arc de mig punt.

No disposa – dissortadament – Sant Antoni de Vilamajor d’un Catàleg de patrimoni en línia, això fa quasi impossible, cercar informació tècnica de llocs tant ‘emblemàtics’ com LA SALA, o les CASES BARATES que hi ha quasi enfront, per no parlar d’algunes de les cases modernistes de la població.




Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario