miércoles, 7 de enero de 2015

ESCOLES PÚBLIQUES D’ULLDECONA. EL MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Deosringas retratava el Centre D’educació Infantil i Primària Ramon Y Cajal d’Ulldecona, llegia que la construcció de l'edifici es va aprovar en el període del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Ribera ) , i s’inaugurava en els anys de la segona República, amb la presència de Marcel•lí Domingo i Sanjuán (Tarragona, 25 d'abril de 1884 - Tolosa, 2 de març de 1939), Ministre d’Educació.


La fitxa tècnica – en la que no s’esmenten les dades del mestre d’obres i/o arquitecte, autor del projecte – ens diu que és un edifici de cos únic rectangular, amb els extrems sobresortints, envoltat per una cerca dintre la qual s'ha construïts actualment un segon edifici destinat a aulari. Consta de dos pisos amb grans finestrals allindats en el primer pis i d'arc de mig punt en el segon. La porta d'accés es troba en el sector sud. El mur és de maçoneria arrebossada a l'exterior, amb emmarcament d'obertures i cornisa superior d'obra de maó vista. Tot i que l'interior ha estat reformat, conserva la típica distribució d'aules grans, a vagades dividides amb tàbics. La teulada és de quatre vessants amb teula àrab sobre xebrons de fusta.

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

Paco Itarte, a les 22:13 del 8 de juliol, em deixava un comentari a la pàgina : https://www.facebook.com/pages/Edificis-Escolars-De-Catalunya-Anteriors-a-La-Dictadura-Franquista/400721423462325?fref=ts

ESCOLA "RAMÓN Y CAJAL" : ULLDECONA.

La construcció de l'edifici es va aprovar en el període del primer feixisme ( Dictadura de Primo de Rivera ) , i s’inaugurava en els anys de la segona República, amb la presència de Marcel•lí Domingo i Sanjuán (Tarragona, 25 d'abril de 1884 - Tolosa, 2 de març de 1939), llavors ministre d'Educació Nacional de la República, que de menut havia estat veí d'aquesta població, mentre el seu pare, guàrdia civil de professió, va estar destinat a Ulldecona.


La mare de Marcel•lí Domingo va morir precisament a Ulldecona, i sempre que podia, el ministre passava a fer una visita al cementiri.

No hay comentarios:

Publicar un comentario