miércoles, 7 de enero de 2015

ESCOLA PÚBLICA MARCEL•LI DOMINGO SANJUÁN, ARA BIBLIOTECA PERE DE MONTCADA. LA SENIA. MONTSIÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

L’Escola Pública de la Sénia va ser creada l’any 1931 i, en mostra de reconeixement i gratitud a Marcel•lí Domingo i Sanjuán (Tarragona, 25 d'abril de 1884 - Tolosa, 2 de març de 1939) Ministre d’Educació , rebé aquest mateix nom. Al centre, hi havia un passadís i també una aula de pàrvuls, on ambdós infants anaven junts.


Després, quan començaven l’ensenyament primari, a la part esquerra de l’edifici, estaven els xiquets i a la dreta, les xiquetes.

Actualment, després de funcionar molts anys com una escola, l’edifici és una biblioteca i un punt d’informació de manera que està acondicionat a les necessitats actuals tot conservant la seva bella estructura.

Edifici d'una sola planta, situat enmig d'un pati que quasi ocupa en amplada, és de planta simètrica segons un eix central perpendicular a la façana principal en la qual s'hi distingeixen cinc cossis, dos mes sobresortints que els altres. L'accés és per dues portes a les que s'hi arriba per escales de planta curvada, situades en el cos central. En la resta de cossos la composició de buits és a base de grans finestrals, en grups de tres. La coberta és de teula àrab, amb tremujals i carener central seguint l'eix principal de l'edifici, aboca a les quatre façanes. És obra de mamposteria ordinària rebocada, amb ornaments d'estil noucentista, a l'exterior murs gruixuts. S'hi ha fet un afegit al cos central per la part de darrera, que en desfigura per aquell costat la composició. L'interior presenta parets portants que permeten l'accés entre els diferents cossos per mitjà d'alts arcs de mig punt.

No trobava enlloc el nom del mestre d’obres i/o arquitecte , autors del projecte.

Liberto Jornet Iranzo , em deixava un comentari al post; L'arquitecte del projecte va ser Agusti Barlett Zaldivar (Puerto Príncipe (Cuba), 1892 - Barcelona, 1971).

Us suggereixo la lectura d’aquest enllaç :
http://governacio.gencat.cat/web/.content/qualitat_democratica/02_divulgacio__formacio_i_recerca/01_premi_participa_l_escola/01_premi_2009/categoria_a_2009.pdf

L’oblit de la ‘petita història’ és un pas previ – i necessari – per assolir la fita proposada pel Ministerio de Incultura y Odio Racial, d’esborrar qualsevol identitat ‘diferenciada’; dissortadament ja per acció, ja per omissió, s’han afegit en aquesta tasca ‘miserable’, algunes administracions públiques ‘catalanes’; ocasionalment també l’església catòlica, i una munió de funcionaris i ciutadans del nostre país.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

1 comentario: