viernes, 2 de enero de 2015

EL CINEMA MUNDIAL. LA BISBAL DE L’EMPORDÀ. GIRONA. CATALUNYA

Lamontse retratava la façana del magnífic edifici del Mundial, que aixopluga avui l’Àrea de Cultura, el Teatre Mundial, la Biblioteca Pública Municipal, l’Escola Municipal de Música Conrad Saló, i l’Escola d'Arts Plàstiques, de la Bisbal, a la comarca de l’Empordanet.


La descripció tècnica ens diu que és un edifici de grans dimensions, de planta rectangular. La façana, d'estil modernista, dóna al passeig. És de composició simètrica i consta de tres portes d'accés; la central forma un conjunt amb les dues finestres que té als costats. Hi és remarcable la utilització de la línia sinuosa i de la decoració floral en relleu, característiques del modernisme. El coronament, sinuós, presenta la part central més elevada i una mica més avançada.

L’Ajuntament explica que en origen fou una fàbrica de taps de suro, que pertanyia a Robert Mercader ; potser es refereix al Robert Mercader i Sureda, flabiolaire fill de Celrà i primer director de La Principal de la Bisbal fins a l'any 1891 quan es va reformar la plantilla. Mercader provenia de la Vella i va morir a Buenos Aires l'any 1937 ?.

El 31 de maig del 1914 va començar a funcionar com a sala de teatre, cinema i espectacles.

L'any 1979 va tancar i el 1986 passar a ser propietat municipal per tal d'instal•lar-hi el nou teatre municipal.

No trobava cap dada relativa al mestre d’obres i/o arquitecte autor de l’edifici i/o de la seva reforma. Em dol constatar que també en terres de Girona, la documentació del Patrimoni Històric i/o Artistic estigui al final de les prioritats de les Administracions Públiques.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com la desinformació vers el patrimoni històric i artístic és una eina poderosa en mans dels seculars enemics de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario