martes, 9 de diciembre de 2014

ESGLÉSIA DE LA SAGRADA FAMÍLIA I CONVENT DE LES GERMANES JOSEFINES. TERRASSA. VALLÈS OCCIDENTAL

L’Antoni Calvo Uribe, publicava unes fotografies de l’obra magnifica de l’arquitecte Lluís Muncunill i Parellada (Sant Vicenç de Fals, Bages, 25 de febrer de 1868 – Terrassa, 25 d'abril de 1931) autor de l’edifici de grans proporcions que ocupa tota una illa, amb façanes a tres carrers i pati tapiat al darrera, construcció feta en paredat de filades i maó vist, en obertures, impostes i cornisa. L'edifici conventual conegut també com la Casa del Malalt perquè l'activitat de les Germanes de Sant Josep, instal•lades a Terrassa el 1878, era la cura de malalts, va ser finançat per subscripció pública i per les donacions de l'industrial Alfons Sala i Argemí (Terrassa 16 de juliol de 1863 - Barcelona 11 de abril de 1945) i inaugurat l'any 1901), té forma d'ela, tancat el cos rectangular de l'església en l'ala més llarga. Totes les obertures del convent estan agrupades de dos en dos, formant un arc apuntat. La verticalitat marcada per les finestres contrasta amb l'horitzontalitat de la cornisa i la imposta.


A l'església construïda l’any 1907 s'utilitza com a element estructural la catenària, amb una successió d'arcs parabòlics sobre els que descansen voltes de revoltó de clara influència gaudiniana. La nau acaba en absis poligonal a l'exterior.


Els arcs decorats amb pintures que reprodueixen mosaics modernistes omplen de majestuositat el recinte. Destacarem també l'estructura i els colors dels vitralls dels finestrals.


La imatge de la família de Nazaret regeix l'altar, i és de destacar el magnífic rosetó que presideix el temple.
Les finestres i la porta formen arcs d'obra vista.

El Josep Sansalvador Castellet de l’Arxiu Gavin em confirmava l’advocació de la Sagrada Família.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario