martes, 9 de diciembre de 2014

ESCOLES DE L’ATENEU IGUALADÍ. IGUALADA. L’ANOIA. CATALUNYA

Els germans Jaume Garcia Fossas (Igualada, 1849 o 1854 - Barcelona, 5 de març de 1927), i l’Artur Garcia Fossas (Igualada, 28 de maig de 1860 - Barcelona, 20 de febrer de 1944), van ajudar a pagar l'edifici del Palau Escolar de l'Ateneu Igualadí. Obra de l’arquitecte Josep Pausas Coll ( 1872 + Barcelona 13.02. 1928 ).Fotografia del Jordiferrer


La descripció tècnica ens diu; estructuralment l'edifici és simètric, i juga amb tres elements en la part plàstica: l'arrebossat gris i carreu a la planta baixa, el totxo vist en el primer pis, i l'estucat blanc en l'última planta. En la part central de l'edifici, i feta amb pedra, hi trobem una balconada. Sobre d'aquesta, un escut de la ciutat flanquejat per dos nens. Aquest escut és obra de l'escultor Ferran Serra i Sala (Barcelona, 1905 – 1988). Per l'època en què va ésser construït, per les característiques generals, i per les particularitats del grup escultòric, podem dir que l'edifici s'engloba dins el corrent Noucentista.

L’any 1939 l'activitat de les Escoles s'aturà, i no es reprendrà la tasca educativa fins a la mort del sàtrapa l’any 1978 .

No confondre’l amb l’escola Àuria; que va patir un llarg i dur calvari, al juliol de 1933, quan l'edifici ja estava construït, va decidir-se que fos usat com a Institut de Segon Ensenyament.[ Projectat per l'arquitecte Jordi Gallecs ( del que no trbava cap dada enlloc, sou pregats de fer-nos arribara l’email coneixercatalunya@gmail.com el cognom matern, i les dades de naixement i traspàs ) , va ser el primer institut edificat a Igualada i es va inaugurar el 15 de novembre de 1933. El 24 d'octubre de 1934 fou nomenat fill predilecte d'Igualada. En començar la guerra civil espanyola es van parar les classes i després de la guerra va quedar buit. Durant la guerra civil Artur va exiliar-se a França. Acabat el conflicte, va tenir un gran desengany el dia que uns camions van traslladar tot el material i mobles, que ell havia finançat, de l’ Institut Garcia Fossas d'Igualada cap a l’ Institut Menéndez y Pelayo de Barcelona. Cap a l'any 1952 l'edifici va ser ocupat pel Frente de Juventudes, Ràdio Igualada, un club de tennis i Auxili Social i beneficència. En la dècada de 1960 tornà a ser Institut fins que va ser traslladat. La planta superior va ser cedida als jutjats i l’any 1968 l'Escola Àuria va ocupar la planta baixa, per atendre alumnat amb necessitats educatives especials. En l'actualitat tot l'edifici és usat per l'Escola Àuria després de la reforma finalitzada el 2005.

Pel que fa a la història d’aquests patricis :
http://www.revistaigualada.cat/ImatgesArticles/2009/30.08.40.pdf

El cleptofeixisme s’omple la boca dient-nos que ens estima, i alhora, avui, ahir , i sempre, s’ha dedicat a fer tot el mal que ha pogut a Catalunya, i als catalans.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario