lunes, 15 de diciembre de 2014

'CAL RUS’. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. CATALUNYA

Llegia a http://www.diaridegirona.cat/comarques/2008/08/16/tomba-dels-woevodsky/282129.html

El matrimoni Woevodsky-Webster foren uns primerencs en el descobriment i la millora, encara que fos parcial, de la Costa Brava, tanmateix els seguiren d'altres vinguts d'arreu que aquí arrelaren i que vessanes del nostre litoral protegiren del totxo. Ell, comandant del tsar Nicolau II, nascut el 29 d'octubre de 1888 a Sant Petersburg, tot i que es feia anomenar coronel, grau al que hauria accedit si la revolució no s'hagués encarregat d'estroncar la seva carrera militar, i ella, Dorothy Webster, Page segons en Pla, el qual alhora mantenia irònicament que el cognom era del Foreign Office, nascuda el 10 d'abril de 1888 a Derby, foren matrimoni una vegada superats els traumes dels seus respectius divorcis. Diu en Xavier Febrés (Barcelona, 10 de juliol de 1949) que fou el desig d'interposar distància amb les incidències de l'anterior vida a Londres l'explicació primera i última que exploressin la costa iugoslava, italiana, portuguesa i espanyola en la recerca d'un nou espai vital per a ells. El llavors director de l'hotel Ritz de Barcelona, Jacint Montllor i Pujal, tingué un paper decisiu en l'establiment del rus i de l'anglesa entre nosaltres.

De diners no en tenien, sembla, i havent estat antiquaris a Londres i a altres indrets, aquí es convertiren en promotors i decoradors. Compraren i vengueren finques, totes ells properes al lloc triat per a establir-s'hi de manera definitiva, i d'aquí sortiren les misses per bastir Cap Roig de castell i de jardins. Els fou relativament fàcil de convèncer els propietaris de vendre, que les consideraven "males terres", i també a l'Ajuntament de llavors que amb escepticisme els donà el corresponent permís d'obres. El somni dels Woevodsky agafà volada enmig dels sobrenoms del "rus" i de la "russa" i personatges il•lustres de tot Europa es deixaren veure per les seves propietats. L’Eusebi Güell i López, segon vescomte de Güell va escriure, l'any 1933, un elogiós reportatge i des d'aleshores l'alta societat catalana varen adoptar els Woevodsky tot i que aquests sempre portaren, es diu, una vida reservada, gens luxosa i poc amiga d'alternar.

Cap Roig fou vida espiritual i també material pel matrimoni Woovodsky, però també la seva tomba per desig exprés d'ambdós, respectat per tothom. El castell, el bosc-jardí, el festival de música, el balcó sobre la Mediterrània, el parc de les escultures... i la tomba.

Llegia a la pàgina 234 de : http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf

Nicolau Woevodsky, jove militar rus –zarista- i la seva esposa anglesa Dorothy Webster, l ’any 1927 adquiriren les primeres propietats de Can Roig. El propi Woevodsky, dibuixant i retratista notable, projectà els edificis i jardins, mentre l’esposa, antiquària i decoradora, s’ocupava de l’ interiorisme.

Al mateix temps, el matrimoni procurà interessar en la Costa Brava a amistats, principalment britàniques, per a les quals també foren projectades les cases i llur decoració: La Musclera i la Perica, a Tamariu, la Casa Barella sobre Cap de Planes, prop de Cap Roig, la casa de l’actriu Madeleiane Carroll a Torre Valentina i d’altres. Amb la casa Audouard, a Calella de Palafrugell, Woevodsky inicià la construcció de les “voltes”, tant característiques a la població, a l’altra banda de la plaça de Portbó, imitant les existents.

A Cap Roig als anys 1927-31 hom començà construint les cases dels jardiners i altres treballadors de la finca, en una de les quals visqueren també durant temps els propietaris (“gate house”). Del castell residencial quedà bastida només, durant uns anys, l’ala de migdia (una tercera part) i l’entrada monumental.



Es privatitzaren camins públics i zones costaneres aprofitant la permissivitat de la dictadura de Primo de Rivera.

L’any 1969 els propietaris signaren un conveni vitalici amb la Caixa d’Estalvis de Girona. A partir d’aquesta circumstància es continuaren les obres del castell, que Nicolau Woevodsky
veié del tot acabades pocs mesos abans de morir (1975).

A la mort de Dorothy Webster l’any 1980 la finca passà a l’ entitat de crèdit, que al ensems lliurarà la seva ‘ànima’ l’any 2010, a Caixabank , que d’aleshores ençà té cura de la seva conservació. Ja de molt abans els jardins són oberts al públic.

Actualment tenen una mitjana de 30.000 visitants per any.

A l'estiu es celebren festivals de música als jardins.

Josep Pla a l’obra ‘Guia de la Costa Brava, O.C.30 pàg. 115-120’ , fa un gran elogi de Cap Roig i dels seus creadors, sobretot dels jardins i la seva integració al paisatge.

La finca és anomenada popularment “Cal Rus” per la nacionalitat del seu creador.

http://www.emporda.info/economia/2010/11/02/caixa-girona-desapareix-3/96359.html

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , particularment voldríem ‘ ‘posar cara’ a Nicolau Woevodsky, i la seva esposa anglesa Dorothy Webster ; la desinformació vers els nostre patrimoni històric i cultural, és una eficaç eina en mans dels enemics de Catalunya.

No hay comentarios:

Publicar un comentario