sábado, 13 de diciembre de 2014

ANTIC CASAL BECH DE CAREDA. PALAFRUGELL. L’EMPORDANET. GIRONA. CATALUNYA

Llegia a la pàgina 80 de : http://sig.palafrugell.cat/documentacio/Planejament/PEPIPH/Vigent/finestra%20documents/04%20B%C3%A9ns%20individuals.pdf


Gran casal d’estructura complexa (galeries, tribunes terrasses, balustrades, pati interior i jardins). És de tres plantes més un cos a mena de torreta quadrada que s’eleva al centre, voltat de terrassa amb balustrades. Baixos destinats a serveis; pati d’entrada descobert amb l’escala i galeria oberta en un i altre costat sobre columnetes. La tercera planta crea un cos més reduït, sobre l’espai central de l’edifici. Aquest espai central s’estructura en tres grans crugies i el conjunt es completa amb els grans cossos més baixos, a mena de braços a cada costat. Destaca la façana que dóna a l’avinguda Pla de contorn sinuós la dita part central, amb galeries amb columnetes, tribunes amb grans finestrals; decoració en relleu de temes clàssics.

A l’interior destaca el gran vestíbul de les plantes nobles amb l’escala interna que els uneix així com les sales de tot el costat de migdia amb fusteria decorada. L’acabat de les façanes és de remolinat rugós, de color ocre molt clar. Pati a la part posterior amb una glorieta circular sobre columnata.

S'ha construït una ampliació que ocupa una part del jardí posterior de l'edifici.

Els Bech de Careda, que feren bastir aquesta casa, eren un llinatge de surers d’Agullana, que tenien estreta relació amb Palafrugell. El casal estigué, a la postguerra, deshabitat durant molts anys. Tenia un ampli jardí a mena de parc, ara ocupat per l'avinguda Pla i el jardí públic i els edificis que s'hi han construït.

L’arquitecte Josep Ferrés Marco , era l’encarregat de l’ampliació.

L'antiga casa Bech va passar a ser de propietat municipal l'any 1962, després de la permuta acordada per l'ajuntament de Palafrugell d'aquesta finca, propietat dels senyors Agramunt i Sala, per la de propietat municipal coneguda cm a "HORTA D'EN CARLES".

Ens agradarà tenir noticia de l’arquitecte autor de l’edifici l’any 1925 a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario