jueves, 9 de octubre de 2014

CASA DEL MESTRE. COLÒNIA. GÚELL. SANTA COLOMA DE CERVELLÓ. EL LLOBREGAT JUSSÀ. CATALUNYA

Francesc d'Assís Berenguer i Mestres (Reus, 21 de juliol de 1866- Barcelona, 8 de febrer de 1914), i posteriorment el seu fill Francesc Berenguer i Bellvehí (Sant Joan de Gràcia (Barcelona), 7 d'agost del 1889 – Barcelona, 15 de març de 1952), dissenyaven aquest habitatge que és el contrapunt del seu edifici complementari, l'Escola, ambdós edificis cridaven l'atenció del Josep Salvany Blanch l'any 1919.


La descripció tècnica ens explica que està construït amb lloseta de pedra, té obertures a les cantonades, una franja alta, i la torratxa remarcades amb maó vist, accentuant encara més la varietat de nivells, terrasses i teulades que li donen una aparença de "castell màgic" i emmascarant una senzilla planta en forma de ela. El desnivell del terreny afavoreix el seu aspecte complicat afavorint les diferents escaletes, entrada, comunicació amb l'Escola, accés posterior del pati privat al primer pis, i creant una diferència d'un pis entre la part de davant i la posterior. Les teulades són teula esmaltada en verd i negre, i a la xemeneia hi ha, en ceràmica vidriada, la data de construcció (1911).

Al mes de març de 1890 es va posar la primera pedra i s'assenyalaren els fonaments de la nova fàbrica de cotó que Eusebi Güell i Bacigalupi Comte de Güell (Barcelona, 15 de desembre de 1846 - 8 de juliol de 1918) posava en marxa sota la Direcció de Ferran Alsina i Parellada (Barcelona 1861 - íd. 1908) enginyer, fabricant i economista que el 1880 inventà un teler per a teixits de vellut. Dirigí la fàbrica de la Colònia Güell des de la seva fundació fins a la seva mort.

Dotada de les millors condicions que es donaven al seu moment, l'any l 1987,l' escola encara continuava funcionant. La Casa del Mestre, ha vist fragmentat el seu interior en dos habitatges que respecten totalment la seva estructura.


Retratava al Josep Olivé Escarré davant d'aquest edifici 'excepcional' en un entorn en què costa d'estriar en entre el bo i el millor.

No hay comentarios:

Publicar un comentario