viernes, 26 de septiembre de 2014

LA GRANOIA. MOIÀ. MOIANÈS. CATALUNYA

El Tomàs irigaray Lopez, retravava la dita ' masia de la Granoia, de la que trobava al Cataleg de Masies de Moià : Masia del Segle XVIII edificada al peu de la muntanya, amb pati voltat de coberts, amb accés al sud-est.


El cos original té dues plantes, de planta en forma rectangular, amb coberta de dues vessants de teula àrab. Els murs són de pedra, arrebossats amb morter de calç i pintats de color clar. El portal d’entrada a la masia és d’arc rebaixat amb dovelles de pedra, amb la inscripció de “1769”, orientat a sud-oest. Les finestres, la de sobre la porta en el mateix eix, i les dues situades més a l’esquerra del portal, tenen brancals i llinda de pedra. Les altres obertures tenen brancals i llinda de maó ceràmic.

La façana sud-est, que dona al pati, té un portal de brancals i llinda recta de pedra. A sobre, en el mateix eix de la porta, hi ha una finestra amb brancals, llinda i ampit de pedra.

Perpendicular a la façana lateral, hi ha afegit, dos coberts allargats, amb coberta a un vessant de teula àrab i de dues plantes, que delimiten el barri. El cos sud-oest, avançat respecte a la façana principal, es dedicava a estable a la planta baixa i a habitacions en la planta pis. En aquest cos, totes les obertures tenen brancals, llinda i ampit de maó ceràmic. El cos nord-est, en planta baixa era el corral de les ovelles i en planta pis el graner.

Entre el cos original i el cos avançat hi ha una torre quadrada, alta, amb coberta a quatre aigües de teula àrab, amb les funcions de colomar i ara dipòsit d’aigua.

La superfície en planta del volum principal és d’ uns 225,38 m2.

Davant d’aquesta masoveria hi ha una torre modernista, d’estiueig dels propietaris, edificada a
principis del Segle XX.

La fitxa tècnica de Patrimoni en relació a l'edifici modernista ens diu; se sap que aquesta torre fou començada l'any 1908, i segons uns documents de la família, corroborat per un dels operaris que la va construir Jaume Gallaquet que dissortadament lliurava l'ànima al Senyor el 19 de maig de 1971, sembla que ell va aportar la pedra necessària per a la construcció de l'edifici.

S'esmenta un Don Carlos. militar de professió , com la persona que va manar que fos aixecada, per descomptat res dels cognoms i les dates de naixement i traspàs, i res tampoc del mestre d'obres i/o arquitecte, autor d'aquest singular edifici.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l'email coneixercatalunya@gmail.com , les instruccions del Ministerio de Incultura y Odio Racial, en el sentit de documentar de forma parcial, inexacta i/o errònia el Patrimoni Català, continuen tenint dissortadament massa 'seguidors'.

No hay comentarios:

Publicar un comentario