sábado, 16 de agosto de 2014

SANT PERE D’ULLASTRE. EL ROMÀNIC DE CASTELLAR DEL VALLÈS

El Josep Olivé Escarré va néixer a Sant Llorenç Savall fa més de 88 anys, coneix el romànic d’una bona part de Catalunya, desconeixia però aquesta església de Sant Pere Ullastre, fàcilment accessible des de Castellar del Vallès, ja que està a poc menys d’un quilòmetre de les primeres cases, el divendres 15.08.2014 la visitava en companyia de l’Antonio Mora Vergés.


La descripció tècnica ens explica que Sant Pere d'Ullastre és una capella rural romànica (del segle XII), que està unida a la masia de can Santpere. Està situada a la riba esquerra del torrent de Colobrers, entre el mateix i la capçalera del riu Tort. El temple es va edificar en el segle XII amb una sola nau acabada en un absis semicircular i amb dues absidioles laterals. Aquestes i l'absis estan cobertes amb volta de quart de cercle, mentre que la nau té volta de canó.


El temple s'il•lumina gràcies a tres finestres. En el mur sud trobem una de doble esqueixada. En l'absis principal i en l'absidiola sud s'hi van obrir unes finestres d'una sola esqueixada, protegides per un arc de mig punt. La de l'absidiola ha estat refeta durant la darrera campanya de restauracions, ja que havia esta cegada.


L’absis té pintures murals al tremp (restaurades) dels segles XVII i XVIII, dedicades a la Mare de Déu del Roser.

Era una sufragània de la parròquia de Castellar i no s'hi celebrava el culte tots els dies, si no uns estipulats.

L'edifici forma part del patrimoni arquitectònic municipal de Castellar del Vallès, des de finals de l’any 2004.

No hay comentarios:

Publicar un comentario