viernes, 22 de agosto de 2014

LA CRIPTA DE SANT TIRS D’OLIOLA. LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

Demanava fotografies de la cripta de l’Església Parroquial d’Oliola, advocada a Sant Tirs, al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), i el seu autor el Josep Sansalvador Castellet, m’explicava que la cripta i les imatges col•locades al nivell del sòl eren l’autèntic tresor d’aquest temple situat al capdamunt del poble, del que ens diu la descripció tècnica; es tracta d’una construcció molt senzilla en la qual encara s'evidencia el seu origen romànic, sobretot en l'organització de l'absis, de planta semicircular i amb faixes llombardes que es combinen amb arcuacions cegues per tal d'articular el mur de la capçalera, que s’aixeca al damunt de la cripta recuperada en recents treballs de restauració.




L'estructura de nau única de l'església, resseguida per un mur de gruix considerable que prolonga l'obra de l'absis, definia l'esquema original del temple romànic.


L'interior, molt reformat, inclou l'obertura de capelles en el gruix del mur, així com un cor sobrealçat als peus. En l'actualitat, un cimbori octogonal que s'obre directament a una volta de canó, fidel a la concepció romànica, constitueix l'entrada de llum més important de l'edifici, les altres obertures del qual són algunes finestres d'esqueixada doble en l'absis i la nau i un òcul present al frontis del bastiment.


A l'exterior, la teulada a vessants ha estat refeta recentment, així com la part alta dels murs que la sostenen. També s'ha intervingut en excés en altres parts de l'edifici. Adossats a la capçalera hi ha la sagristia i el campanar. Aquest, de planta quadrada, comunica amb l'interior de la nau, i evidencia reformes sobre una base que podria ser romànica. Està rematat per una coberta en piràmide.

La Noguera és dissortadament un ‘paradís desconegut’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario