lunes, 4 de agosto de 2014

ÉGLISE DE LA SAINTE FAMILLE. LA BAUMA. CASTELLBELL I EL VILAR. BAGES. CATALUNYA

Retratava des l’altre costat del riu l’església advocada a la Sagrada Família de l’actual Barri de la Bauma de Castellbell i el Vilar.


Es troba quasi al peu de la carretera de Manresa a Terrassa, a mà dreta, la planta de l'església presenta una gran nau central i dues laterals.

La façana principal presenta una porta adovellada, de mig punt i una gran rosassa, a mà dreta s'alça una torre circular, l'aparell és força irregular, a ambdós laterals hi ha quatre contraforts, obrats amb grans carreus, en conjunt l'església té un aspecte esvelt i amb verticalitat.

Llegia que L'espai interior està distribuït en tres trams, determinats per tres columnes a ambdós costats i tres més d’ intercalats ; l'absis és semicircular i en ell s'hi obren cinc finestres. Els vitralls laterals estan tapiats amb un envà per la part de dins, encara que visibles pel cantó de fora. Les columnes no són treballades, sinó senzillament buixardades. A l'altar major hi ha una escultura de la Sagrada Família.
L’autor del projecte que es dur a terme en el període 1905-1908, va ser l’ Alexandre Soler i March (Barcelona, 1874 - 1949).

La riuada dels dies 19-20 de setembre de 1971 va inundar les barriades de vora el riu, quedant molt deteriorades les dependències i el sòl de l'església. Els veïns de la Bauma van reconstruir-la , tot aportant donacions en diner i treball.

Veníem de Montserrat atapeït de ‘turistes’, i aquí – com quasi per arreu – no se’n venia cap, com diu la saviesa popular, ‘ ni per remei ‘.

Fora bo que els que tenen alguna cosa a dir en aquesta qüestió atorguessin al patrimoni català – en el seu conjunt – la seva importància real.

No hay comentarios:

Publicar un comentario