martes, 29 de julio de 2014

L’ESQUERDADA ESGLÉSIA PARRÒQUIAL DE SANTA MARIA. BARBERÀ DE LA CONCA. TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia que una de les zones més afectades per l’esquerda és la de l'església, que abans de Setmana Santa es va haver de tancar, d'acord amb l'Arquebisbat de Tarragona, davant el risc que presentava l'estructura.
http://www.tv3.cat/videos/3693430


La descripció ens diu; edifici de planta rectangular de 30 x 18 metres, distribuïda amb esquema basilical de tres naus i transsepte que no surt lateralment. Els elements de suport són pilars i la coberta és la clàssica de volta de canó amb llunetes. Una mitja taronja cobreix el transsepte. Per sobre de les voltes la fàbrica té la teulada a dues vessants, recolzada en encavallades i embigats de fusta. La mitja taronja, en no tenir cimbori, no sobresurt. Els elements més notables són el frontispici i el campanar, íntimament relacionats en la composició plàstica. La façana és coronada per la clàssica silueta curvilínia rococó. L'èmfasi es concentra a la portalada, que presenta un programa d'ordre dòric amb columnes exemptes amb pedestal. El campanar és un element prismàtic de secció quadrada a la part baixa i hexagonal a la superior. Les parets són construïdes amb obra de maçoneria i els elements estructurals angulars i la portalada estan fets de pedra. Té una capella, del Roser, que sobresurt lateralment amb planta de creu cupulada. Data de 1896.


Timpà d'estil entre romànic i gòtic procedent de l'església primitiva. Fou instal•lat al bell mig de la nova façana barroca quan, aquesta substituí l'anterior. La Verge apareix amb l'Infant sobre els seus genolls. És asseguda en un tron i ,a banda i banda, dos àngels sostenen la màndorla que emmarca la seva figura. L'aspecte general d'aquest timpà (retocat durant el segle XVIII) indica una data relativament tardana i se situa a començaments del segle XIII.


Els oficis religiosos es duen a terme en una Capella habilitada als baixos de la Casa Parroquial.

No hay comentarios:

Publicar un comentario