martes, 15 de julio de 2014

LA REFETA CAPELLA DE SANT BLAI DE LES. VALL D’ARAN. LLEIDA. CATALUNYA

Llegia a l’Enciclopèdia “ l’any 1702 el baró de Les figura a la cort de Barcelona com a governador militar de la Vall; fou partidari de Felip V en la guerra de Successió (dins la tradició familiar, pro francesa) i, empresonat pels austriacistes al comtat de Ribagorça, fou afusellat l’any 1707. Una vegada la Vall fou ocupada pels filipistes, el succeí el seu fill (conegut per Gaspar de Les), el qual, com a governador, hagué de lluitar contra els francesos en la guerra de la Quàdruple Aliança defensant Castell-lleó el 1719 i, fet presoner, fou dut a França, signada la pau, tornà a la Vall i recuperà el seu càrrec (1721).

La Baronia fou confirmada i reconeguda com a títol del regne l’any 1742 a Francesc Cao de Benòs i de Peguilhan

El darrer baró fou Josep Eustaqui Adolf Cao de Benòs, mort a Tolosa de Llenguadoc l’any 1856 i enterrat a la capella de Sant Blai de la seva residència a Les,”.


Hom pensa que les vicissituds dels seus propietaris expliquen força la peculiar ‘forma’ de la capella (o restes d'una església) que retratava el Xavier Ripoll Soria , i que conserva un absis semicircular cobert amb volta de quart d'esfera d'origen medieval.


El que seria l'arc triomfal funciona com una porta d'accés de mig punt adovellada. En el seu interior disposa de quatre finestres amb arc de mig punt adovellada i s'observen dos tipus diferents de maçoneria que podrien correspondre a dues èpoques diferents.

Dels extrems de l'arc presbiteral sobresurten dos trams de paret de gruix considerable que podrien correspondre als murs d'una església completa.

http://www.visitvaldaran.com/ca/no-te-lo-pierdas/item/1563-sant-blai-de-les

No hay comentarios:

Publicar un comentario