miércoles, 9 de julio de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT LLORENÇ. MAÇANET DE LA SELVA. GIRONA. CATALUNYA

El Pere Magrans Nadal‎, retratava aquest temple que consta de dues naus, la principal i la lateral. Pel que fa a la capçalera, està dotada d'un absis central, absidiola secundària – dotades d'espitlleres i arcuacions lombardes o arcs cecs-, d'un campanar de base quadrada, de grans proporcions, amb finestres geminades en els quatre punts cardinals, rematat en teulada piramidal, i dotat d'una escala de cargol, a través de la qual s'accedeix al campanar, i finalment per una sagristia molt simple de planta rectangular.


L'entrada principal, està ubicada en la façana orientada al sud, hi consta de dos espais: per una banda, el porxo projectat amb una gran arcada de mig punt rebaixat, sobre del qual s'ubica un rellotge de sol trist i rudimentari. Mentre que per l'altra, trobem la portada pròpiament: es tracta d'una primitiva entrada romànica, amb una senzilla decoració a base de dos pilars acabats amb impostes motllurades, l'arcada de mig punt amb una equiparació de proporcions i dimensions entre la llum i la sageta, coronada per una creu i flanquejada per una petita obertura adovellada, projectada com a espitllera. Pel que fa a l'interior, tant la nau central com la lateral, consten de tres trams respectivament. La nau central, està sustentada per tres voltes de diferent tipologia, ja que una és de mig punt, mentre que les dues restants són apuntades; les tres són suportades per pilars amb impostes lleument treballades. Amb l'afegiment i adheriment del porxo, l'espai que va proporcionar aquest sector es va poder aprofitar per tal de dotar a la nau lateral de dues capelles: una és d'arcada apuntada amb imatges de diversos sants i la segona de mig punt, que conté la imatge de la Mare de Déu de Cabrera. Finalment, cal esmentar la capçalera, en la qual es troba concentrada un interessant programa pictòric – interessant des del punt de vista iconogràfic, però no de la qualitat-. El programa es reparteix en dos sectors. Per una banda, en el tram de volta del transsepte, trobem tres Àngels, dos de petits i un d'edat major. Mentre que per l'altra, en l'absis principal trobem un programa hagiogràfic dedicat al patró i sant titular de l'església com és Sant Llorenç. En la franja superior, trobem dos Àngels de grans proporcions portant la palma i la Creu. En el registre entremig, en el centre trobem un vitrall, en que apareix Sant Llorenç amb els atributs iconogràfics característics del seu martiri , com són les graelles, flanquejat per episodis de la vida de Sant Llorenç – Sant Llorenç realitzant un miracle i la captura de Sant Llorenç-. En la franja inferior, apareix representat el tetramorfs, és a dir els quatre apòstols Mateu, Marc, Lluc i Joan amb els seus respectius atributs iconogràfics, així com també dos Àngels turiferaris, transportant el botafumeiro.

En la nau central, al lateral trobem una imatge de Crist Crucificat, que es va tractar d'una donació d'un particular, el Sr. Josep Mir de Ca l'Esparra.

No hay comentarios:

Publicar un comentario