martes, 29 de julio de 2014

ESGLÉSIA DE SANTA MARIA. PONTILS. CONCA DE BARBERÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Del topònim ens diu la Generalitat de ‘ Barcelona ‘ ; en la documentació antiga ja apareix la forma Pontils (segle. XI), derivat de pont, en el sentit de ʻlloc on hi ha pontsʼ.

La primera referència sobre l'església, dedicada a Sant Sadurní, és de 1168, en el testament de Guillem de Montagut, en el qual disposa que es fes una deixa a l'església. El temple romànic fou destruït i se'n bastí un altre, dins l'estil gòtic tardà.


La descripció tècnica ens diu ; església de nau única, amb capelles laterals entre els seus contraforts. La nau té tres trams amb volta de creueria, mentre que la capçalera, plana, es troba coberta amb una volta grillonada. Les capelles laterals més properes als peus de l'església, estan cobertes amb volta d'aresta i les altres dues amb volta de quatre seccions. Les claus de volta de la nau mostren els escuts de la família Cervelló, ja que el poble pertanyé a la seva baronia, aquests presenten tres ponts i un cérvol en el cantó. La porta, en el mur occidental, s'obre en un arc de mig punt adovellat i amb guardapols. En aquest mateix punt s'obrí un petit òcul. Es troba coronada per un campanar d'espadanya amb tres obertures

No hay comentarios:

Publicar un comentario