martes, 17 de junio de 2014

SANTUARI DE SANT CORNELI. TAVERVET. COLLSACABRA. OSONA. CATALUNYA

El Sergi Campas Canalias retratava el santuari de Sant Corneli, situat al cim d’un petit turó prop del mas Novelles d’Avall ; pertany a la parròquia de Sant Cristòfol/ Menna de Tavertet, a la comarca d’Osona.


Està documentant que existia al segle XIII, l'origen però , pot ser més remot.

Reformat durant el segle XVIII, el portal de ponent és datat el 1717 en que fou obrat, possiblement per l’hereu de veí mas Novelles

Hi ha almenys una reforma posterior com es pot veure pel campanar datat l’any 1868.

L’any 1966 es va ensorrar l'atri de l'església i els veïns de Tavertet el van refer i alhora van arranjar l’ermita, des ha estat el masover de la Cau qui s'ha cuidat de l´ agençament de la capella i qui en guarda la clau.

La descripció tècnica ens diu, edifici de nau única orientada de llevant a ponent. No té absis i presenta un portal adovellat al mur de migdia i un altre a ponent, el qual és rectangular, en aquest indret hi ha un atri que és cobert a dues vessants i sostingut per pilars de pedra.

La pàgina de l’Ajuntament explica que l’atri era en origen un
comunidor, l’únic segons ells que existeix al Collsacabra.

L´interior de la nau de petites dimensions, és coberta amb volta de canó, i el presbiteri ve marcat per un graó.

Presideixen l´altar dues imatges de guix: Sant Corneli i Sant Cebrià. Adossat al mur de migdia hi ha un campanar de torre, fent espona a l´atri. Està construïda amb pedra i alguns sectors són arrebossats.

S´hi celebra l’aplec de Sant Corneli el primer diumenge d'agost.

No hay comentarios:

Publicar un comentario