domingo, 22 de junio de 2014

ESGLÉSIA DE SANT TOMÀS DE FLUVIÀ. TORROELLA DE FLUVIÀ. EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Xavier Ripoll Soria retratava l'església parroquial del veïnat de Sant Tomàs de Fluvià, al terme de Torroella de Fluvià a la comarca de l’Empordà sobirà, a la província de Girona, d’aquest colònia del REINO DE ESPAÑA, que anomenem Catalunya els nadius i/o aborígens.



La descripció ens explica que és un edifici romànic del segle XI, bastit sobre les restes de construccions anteriors, probablement dels segles VII i VIII.

Va formar part del monestir benedictí fundat pels monjos de Sant Víctor de Marsella vers l'any 1070, del que va .deixar de dependre durant el segle XV, essent a partir dels segles XVI i XVII regit per eclesiàstics de la diòcesi de Girona, l’any 1789 assolia la categoria de Parròquia, fins aleshores era sufragània de Sant Martí de Canyà, església de la que avui no en resta cap vestigi, al segle XIII és documentada com a parròquia, .El darrer rector de Sant Martí de Canyà va morir l’any 1730, i l’església va desaparèixer definitivament com a parròquia el 1789, data en què fou substituïda per l’església del priorat de Sant Tomàs de Fluvià.

L'any 1835, com a conseqüència de la desamortització , que una vegada més pretenia tapar , els forats de provocats per l’estultícia i la corrupció de les elits polítiques del REINO DE ESPAÑA , el priorat de Sant Tomàs de Fluvià va ser extingit definitivament.

Les obres de consolidació de la coberta del temple, que es dugueren a terme l’any 1982, van permetre descobrir un conjunt de pintures murals romàniques de gran interès, miraculosament salvades dels terrabastalls politics que de forma episòdica sacsegen aquesta terra nostra. http://www.artmedieval.net/torroella.htm

La ‘tradició’ fotogràfica pel que fa als edificis de culte, demana almenys tres imatges, la façana, l’absis, i una vista general.

No hay comentarios:

Publicar un comentario