sábado, 3 de mayo de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT LLORENÇ SAVALL. EL VALLÈS OCCIDENTAL SOBIRÀ . BISBAT DE VIC

Depèn Sant Llorenç Savall del Bisbat de Vic que no feia públics els ‘informes’ relatius a la situació de les esglésies al final del conflicte bèl•lic que es desfermava per la sedició dels militars feixistes  encapçalats pel general Franco contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA.

Sabem que l’actual temple és el resultat de la reconstrucció de 1957 – que no consta quin arquitecte duia a terme - , com tampoc l’autor dels esgrafiats que recorden les esglésies barroques.



https://patrimonicultural.diba.cat/element/esglesia-parroquial-de-sant-llorenc-savall

La primera notícia d'una església de Sant Llorenç a la vall, diferenciant-se de la del Munt, és de l'any 1010. Un altre document de 1050 n'esmenta el cementiri, i pel 1087 s'anomena parròquia. 

Fins al segle XIII els territoris es van definint, amb l'aparició de la parròquia de Vallcàrcara, per exemple, i s'estableix un nucli habitat al voltant de l'església.

 La dependència de Sant Llorenç del Munt, tan present a l'edat mitjana, disminueix amb l'abandó del monestir al segle XV.

 A l'època moderna consten donacions d'altars i altres moviments que poden pressuposar canvis arquitectònics, però els grans canvis vindrien al segle XIX de la mà de mossèn Josep Miró, Sant Llorenç  li dedicava un carrer  - ens agradarà tenir noticia del cognom matern, i del lloc i data de naixement i traspàs a l'email castellardiari@gmail.com ), qui emprengué importants obres a l'església i també obres civils (com el pont de la Vila) i apostòliques. 

El 22 de juliol del 1936 membres de la FAI de Rubí i alguns llorençans entraren a l'església, la saquejaren i van estellar i cremar a la plaça l'orgue, l'altar i algunes imatges.

 Els arxius i les peces de valor es van salvaguardar amagant-los en diverses cases del poble, i mesos després es van fondre les campanes per a fer armament.

 L'edifici actual és força reformat als anys 40 i 50. No trobava cap dada de l'autor de la reforma, sou pregats de fer-nos-ho saber a l'email castellardiari@gmail.com 

L'any 1958  Fidel Trias Pagès ( Sabadell, 18 de novembre de 1918 + 1971 ) durà a termes diverses treballs al interior de l'església: 




També, també, de les que lluïen - fins al seu enderroc - a l ’església de la Institució de Santa Teresa de Protecció de Menors a  Sant Llorenç Savall, el mateix any  1963


https://cronicaglobal.elespanol.com/vida/20170509/cataluna-derribara-orfanato-encantado-del-general-franco/214728574_0.html

https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/la-inexplicable-incuria-del-centre-santa-teresa-de-proteccio-de-menors-de-sant-llorenc-savall/

L’alcalde Ricard Torralba Llauradó NO passarà a la història per la seva “ visió històrica”.

Que l'apòstol Sant Llorenç, elevi a l'Altíssim la pregària de gallecs, bascos, catalans, i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor, allibera el teu poble !!! 

 



No hay comentarios:

Publicar un comentario