lunes, 12 de mayo de 2014

CAPELLA DE SANT ROC DE BATEA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Serra Sáun em feia arribar unes magnifiques fotografies de la Capella de Sant Roc, de la que no trobava els Goigs, i us deixo un parell d’enllaços molt interessants :

http://algunsgoigs.blogspot.com.es/2014/01/goigs-sant-roc-patro-de-castellfollit.html
http://devocioteca.blogspot.com.es/2009/08/els-gos-de-sant-roc-el-cas-curios-dun.html

La descripció tècnica ens diu ; petita capella de planta rectangular, molt simple , i feta de mamposteria amb reforços de carreu; té dues façanes lliures i les altres com a mitgeres. La seva coberta és a dos vessants, amb teula.


L'accés es fa per una porta de mig punt, adovellada, de pedra, amb impostes i motllures als brancals i a l'arc. Hi ha les restes d'un escut a la dovella clau. Aquesta porta està centrada a l'eix i per sobre d'ella hi ha una petita obertura feta amb totxos formant una mena d'arc de mig punt. Hi ha una altra finestra al lateral de l'edifici, aquesta de tipus rectangular.


A l'interior podem trobar una imatge de Sant Roc.

edificada en temps de la pesta negra al segle XIV, l’ aleshores ermita estava a les afores del poble, avui però , com a conseqüència del creixement de la població, que es donava a partir del segle XVIII - a la façana hi ha una inscripció amb la data 1748 - , ha acabat per estar inclosa a la trama de la vila, fins a l’extrem d’acabar donant nom a un dels portals de la Vila Closa.

La restauració de 1995, ens permet constatar diferents èpoques de construcció.


Pel que fa al topònim al segle XII es documenta la forma Batea, de la que alguns defensen una procedencia de lʼàrab batia ʻtina, concaʼ, o també d’al-wathija indret molt fertil’ , a l’escut de la Vila triomfa la tesis batre i/lo abatre, sense cap fonament filològic.

No hay comentarios:

Publicar un comentario