domingo, 11 de mayo de 2014

CAPELLA DE LA MAREDEDÉU DEL CARME. LA FATARELLA. LA TERRA ‘NOBLE’. TARRAGONA. CATALUNYA

El Joan Serra Saún, q.e.p.d,  em feia arribar una fotografia de la dita ‘ Capella ‘ de la Marededéu del Carme de la Fatarella, a la Terra ‘Noble’; el topònim per l'enyorat mestre Joan Coromines i Vigneaux (Barcelona, 21 de març de 1905 — Pineda de Mar, Maresme, 2 de gener de 1997), té el sentit ‘L’alfatara salvadora’ i/o ‘ la sínia divina’.

El sostre demogràfic s’assoliria l’any 1920 ,amb 2.497 habitants, i es tancava el cens de l’any 2013 amb només 1.056; m’explica el Joan que la capella estava a les afores a tocar el poble, quasi com en l’actualitat, prop de la Font de Baix, dita de Sant Joan i de la Casa Ecològica.

Li explicava la meva tesis de que com moltes cases pairals que es feien i/o refeien entre les darreries del segle XVIII i el començament del segle XIX, també les esglésies, ermites, capelles ,.. s’alçaven amb els ‘diners d’Amèrica’, els que proporcionava en un crescendo aparentment infinit el comerç amb les colònies, que s’havia obert – també – per a Catalunya.

La mateixa advocació , molt habitual en les terres limítrofes amb el mar sembla reforçar aquesta tesis meva.

M’explica que en els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el GOBIERNO DE LA SEGUNDA REPÚBLICA ESPAÑOLA, l’edifici va resultar malmès, i va desaparèixer la campana, que es va substituir – ja dins ELS AÑOS TRIUNFALES - per la càpsula d’una bomba de 250 quilograms, munició molt emprada per l’aviació feixista, especialment sobre les zones habitades que no tenien interès militar.

La descripció és quasi telegràfica, capella molt simple, de reduïdes dimensions, amb planta rectangular, parets de maçoneria aplacades, coberta de teula a dues aigües i petita espadanya de totxo, amb campana. La porta és de mig punt dovellada, de pedra llisa i per sobre hi ha un petit òcul. A la dovella clau de la porta hi ha una inscripció: AE 1786 COMPTE


Tant l'interior com l'exterior estan emblanquinats, i no consta cap dada del tècnic que s’encarregava de la seva restauració.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com , castellardiari@gmail.com 

El Josep Salvany i Blanch [Martorell, 1866 - Barcelona, 1829] de qui tenial’honor de confegir la fitxa informativa per al Col·legi de Metges, l’havia retratat l’any 1922.  Casa i capella del Carme a la Fatarella


https://mdc.csuc.cat/digital/collection/bcsalvany/id/7119/rec/9

Estic en estat de  xoc, per les terribles noticies del genocidi ( planificat ) a l’Orienta mitjà.



https://www.guimera.info/wordpress/tribuna/el-diable-es-vesteix-de-netanyahu/

 El món va girar els ulls  a l’holocaust – on s’eliminaven persones d’arreu - , i torna a girar-los a Gaza. Que la maledicció  de  Déu, caigui sobre els responsables per acció u omissió.

Que la Marededéu    i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  armenis,   amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos,  jueus,   africans , sud-americans ,  afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!

 A qui no es cansa de pregar, Déu li fa gràcia.

 Si vius en un indret on tenen una llengua pròpia,  aprèn-la, enraona-la, defensa-la, no siguis estranger al teu propi país. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario