jueves, 10 de abril de 2014

SANTA MARIA DE PALAU. BARONIA DE RIALB, LA NOGUERA. LLEIDA. CATALUNYA

El Sergi Campas Canalias retratava aquesta església de tres naus, separada per tres arcades i l’absis al nord convertit en sagristia, té volta de canó esfondrada i coberta amb encavalles de fusta i teula.

Presenta arcuacions tot al llarg del mur sud en els ses dos nivells, a l'igual que la resta del mur nord romànic, la porta situada a ponent té impostes i arcades, i està decorada amb dents de serra, al damunt llueix un campanar doble de cadireta sobre la finestra espitllerada del cor.



Conserva a migdia també la porta de mig punt.

Presenta un absis amb tres finestres, la central tapiada i lesenes, i absidioles amb finestra central i lesenes.


Fotografia de Jordi Vila Juncá 


Entre els anys 1914 i 1916 hi ha l'aixecament de plànol i descripció per mossèn Joan Serra i Vilaró (Cardona, 24 de març de 1879-Tarragona, 27 d'octubre de 1969), i fotografies d’en Josep Puig i Cadafalch ( Mataró , 17 octubre de 1867 - Barcelona , 23 desembre de 1956 ), en aquells anys es reconstrueix els murs i les cobertes i s'enderroca el campanar.

Ens els dies foscos que seguien a la sedició dels militars feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA pati actes vandàlics i la crema d’ elements històrics i artístics.

L'any 1954 s'erigeixen els altars actual pintats per A. Gabriel de Ponts

Fa poc l'església ha estat restaurada i en l'actualitat es troba molt ven conservada i s'hi celebra culte algunes vegades l'any.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com


Cuideu-vos molt, ja sabeu que els atacs contra Catalunya i els catalans, o contra la seva llengua i la selva culturaencara els surten de franc als seus autors.

 Que Maria intercedeixi davant l’Altíssim perquè s’aturin les morts de persones grans, malalts crònics, minusvàlids i persones amb pocs recursos econòmics.

No hay comentarios:

Publicar un comentario