domingo, 13 de abril de 2014

MAS DEL LLAURADOR. VALLJUNQUERA, MATARRANYA. TEROL

M’explica el Joan Serra Saún, que l’any 1834, la vila era un municipi independent amb ajuntament propi.


Cap a 1915, José Pellicer, rector de la localitat, va convertir la casa parroquial en una escola religiosa amb un internat per a uns 30 alumnes.


Mn. Pedro León Andia Labarta, també va fer una gran tasca educativa i musical essent rector de la Vall del Tormo.

L’església de Sant Joan Baptista del Mas del Llaurador , que pertany al terme de Valljunquera, depèn de la parròquia de la Vall del Tormo.

Els intensos bombardejos que va patir el lloc durant la mal dita guerra civil, van propiciar un lent abandonament del lloc, que es va fer quasi massiu entre els anys 1950 i 1962 , en l'actualitat hi ha només cases semi derruïdes, entre la mala herba que s'ha apoderat dels carrers, L’únic edifici que resta dempeus és l’església parroquial, conservada per una comissió benefactora que celebra romeria tots els anys, i té cura de fer les reparacions pertinents.


Quan us acosteu per aquí , aixequeu la vista per la façana principal de l'església fins a trobar l'element singular que conté: un doble rellotge de sol amb marcs blavosos i ple de petits forats , potser com a resultat de trets en el transcurs de la guerra civil . Un preciós rellotge de sol.

No hay comentarios:

Publicar un comentario