viernes, 25 de abril de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT PERE AD VINCULA. VILABELLA. CAMP SOBIRÀ. TARRAGONA. CATALUNYA

Llegia que les obres van ser iniciades l’any 1857 per iniciativa de Joan Rafí i Segur, fill de Joan Rafi i Vidal, important cap dels malcontents. La façana principal ja era finalitzada pel juliol del 1859, i el 1860 es realitzaren les teulades. La parròquia, edificada fora del nucli emmurallat, va ser beneïda el 8 de juny de 1862, per l’arquebisbe Josep Domènec Costa i Borràs 1857-1864 ) quan només era construïda la base del campanar, finalitzat el 4.10.1862.

S’explica com a motiu per aixecar aquest temple ‘ que al llarg de la primera meitat del segle XIX, la població de Vilabella del Camp experimentà un augment considerable, motiu pel qual la capacitat de l'antiga església de Santa Maria va fer-se insuficient i va ser necessària la construcció d'una nova església’. El cert es que perdia població en relació al cens de 1787, l’explicació cal buscar-la més per l’arribada – també al Camp sobirà dels ‘ diners d’Amèrica’ que permetien arranjar i aixecar de nou , cases , esglésies, ermites,...


La descripció ens diu ; edifici planta rectangular, de gran dimensions , amb absis semicircular i tres naus de 6 trams amb capelles laterals. Els suports són pilars i pilastres, els arcs són de mig punt i les voltes són de canó amb llunetes a la nau central i de quatre punts a les capelles.


Al creuer s'alça una cúpula semiesfèrica sobre petxines. Als peus de l'església es troba un interessant cancell de fusta i, elevat, el cor. La façana presenta com a element remarcable la porta d'accés, rectangular, amb llinda coronada amb timpà triangular. La torre s'eleva als peus de l'església, al costat de l'Evangeli és de planta quadrada amb tres cossos vuitavats. Tot el conjunt respon a les característiques de l'estil neoclàssic pur.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario