miércoles, 16 de abril de 2014

ESGLÉSIA PARROQUIAL DE SANT COSME I SANT DAMIÀ. LA PORTELLADA. MATARRANYA. TEROL

No trobava cap dada relativa a l’evolució demogràfica d’aquest poble al segle XIX ; sabem que tancava l’any 2013 amb 245 habitants; la comarca dissortadament ha perdut entre el 50 i el 75% de la població que tenia al començament del segle XX.

Aquestes dades ens explicarien en bona mesura l’existència de temples parroquials, com el de la Portella, advocat a Sant Cosme i Sant Damià, situat en una gran plaça enmig dels dos barris que conformen l’entramat urbà; enllaçant simbòlicament i urbanísticament , els barris coneguts com la Masia de dalt (on es troba l’antiga casa de la confraria de Sant Cosme i Sant Damià convertida actualment en casa de la vila), i la Masia de Baix

Juntament amb les fotografies rebia del Joan Serra Saún, la següent informació ; l’església va ser construïda al segle XVII , quan La Portellada era un barri de la Freixneda ( la segregació de la vila es va produir el 27 d’octubre de 1783, referendada pel rei Carles III) . Per aquest motiu , l'escut que es va col•locar al temple en finalitzar l'obra l’any 1679, era el de la Freixneda . L'escut que avui presideix l'església és el de La Portellada , col•locat l’any 1960 - en substitució del primer durant les obres de restauració de l'edifici, què en la guerra civil (1936-1939 ), es va utilitzar com a magatzem agrícola de les col•lectivitats revolucionaries anarcosindicalistes . En la celebració del 200 aniversari de la independència de la vila , es va restituir l'escut de la Freixneda, que es va posar a un costat de la portada .


Destaca el curiós capitell que corona la torre-campanar , una reproducció en coure de l'original de zinc .


L’edifici de bella planta, és una construcció de maçoneria i cadirat que consta de tres naus de tres trams i un creuer amb cúpula sobre petxines amb medallons que representen als quatre Evangelistes .


A l’ intradós de la cúpula es conserven pintures de 1758 de nostra Senyora i els Apòstols .

Dissortadament els retaules originals, bona part de la decoració interior i l’orgue van ser destruïts durant la guerra civil ( 1936-1939).

No hay comentarios:

Publicar un comentario