martes, 15 de abril de 2014

CAPELLA DEL PILAR. FREIXNEDA. MATARRANYA. TEROL

La capella del Pilar d’estil barroc, està situada a la Plaça del seu nom, és dels segles XVII-XVIII, període de gran puixança econòmica relacionada amb el tràfic comercial amb les colònies americanes; té una bellíssima portada-retaule, d’arc de mig punt voladís que protegeix la porta d'accés, sobre aquesta imatge de la Verge i monograma de Ave Maria; el conjunt està coronat amb espadanya , i al capdamunt està rematat amb la típic penell.


L’interior és d’una sola nau amb volta de mig canó i creuer amb cúpula sobre 4 petxines amb pintures de la Verge, la pintures de parets i sostre van ser restaurades l’any 1.956.


L'altar Major té 4 columnes que formen tres carrers, que custodien les imatges de Santa Teresa i Sant Joaquim, en el centre la fornícula de la Verge del Pilar, i a la part alta es troba el Sagrat Cor de Jesús .


Aquest altar – que anteriorment, va estar amagat sota l'altar del Convent de la Mare de Déu de Gràcia - va ser inaugurat el 10 d'octubre de 1999, avui dia, se situa a l'esquerra del creuer, té taules originals del Segle XV (Sant Domènec , Santa Rosa de Lima, Santa Bàrbara i Sant Francesc d'Assís), el Naixement a la part central i en la fornícula la Verge de Gràcia de la Cova o del Desert feta d'alabastre.

A les capelles laterals. Esquerra: Sant Blai, Sant Antoni Abat, la Mare de Déu del Carme i als seus peus Santa Gemma. Dreta: la Dolorosa (l'únic pas que es treu en processó per Setmana Santa, el divendres Sant per la nit) i el Crist, la Immaculada Concepció o Puríssima de 1.950, en l'última capella, a la dreta Santa Llúcia, en el centre Sant Josep i a l'esquerra Sant Antoni de Pàdua, als peus la Sagrada família.

La capella del Pilar és l'encarregada d'acollir la missa dominical, donat que l'Església Parroquial es troba a la part alta del municipi, i té un accés més difícil oer als fidels , i només s’hi duen a terme celebracions especials.
Per la festa del Pilar es fa missa concelebrada, seguida d’una processó pel poble, fins una capella que hi ha a la part alta de la població, dedicada també a la Mare de Déu del Pilar.


No poden faltar en aquesta diada tant assenyalada les ballades de jotes aragoneses cantades amb rondalla local.

Mantenim la denominació ‘ Capella’ malgrat per les seves mides i funcions, entenem que s’hauria de denominar ‘ església’.

No hay comentarios:

Publicar un comentario