jueves, 13 de marzo de 2014

SANT MARTÍ DE ROMANYÀ DE LA SELVA. SANTA CRISTINA D’ARO. L’EMPORDÀ JUSSÀ. GIRONA. CATALUNYA

El Miquel Entrena Brull retratava aquest edifici que s’aixeca al cim de la serra, en l'estribació que separa la Vall d'Aro de la de Calonge, la descripció tècnica ens diu ; església de construcció preromànica molt evolucionada, amb planta cruciforme d'una nau, transsepte de braços destacats i capçalera rectangular. Les finestres són de doble esqueixada. Sobre el creuer, quadrangular, s'aixeca un cos més alt, falsament cupular i precedent dels cimboris. A l'interior, s'obre als quatre costats amb arcs de mig punt adovellats i és cobert amb volta de canó. La porta d'entrada és estructurada per un arc de mig punt adovellat i protegida per un porxo.


El campanar, d'època romànica, és de base quadrangular i presenta, al pis superior, finestres geminades d'arcs de mig punt sostinguts per columnes de capitells mensuliformes. S'alça sobre l'ala N del transsepte i la seva coberta és apiramidada. L'aparell és unitari, fet a base de petits blocs de granit, sense escairar, disposats en filades regulars i amb carreus o blocs més grans per reforçar els angles. La capella i la sagristia, afegides al mur de migdia, són fruit de la remodelació del segle XVII.

A l'interior es conserva una imatge tallada en fusta que representa sant Martí, feta al segle XX per l'escultor olotí Modest Fluvià Aiguabella.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario