lunes, 10 de marzo de 2014

SANT AMANC DE MORASSAC. PERALADA, L’EMPORDÀ SOBIRÀ. GIRONA. CATALUNYA.







La Neus Subiros, retratava La capella de Sant Amanç de Morassac, prop de la carretera , petita construcció d’una nau amb absis semicircular.

Ha estat molt restaurada durant els segles XIX i XX.

La porta adovellada d’entrada sembla ser dels segles XVI o XVII.

Ens ho confirmava el Josep Sansalvador Castellet, des del Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ).

Coneguda l’advocació, us deixem un enllaç a Pobles de Catalunya :

http://www.poblesdecatalunya.cat/element.php?e=7713

L’Antoni Pladevall i Font , el  Joan Badia i Homs, la M. Lluïsa Cases i Loscos , i el  Jordi Vigué i Viñas, escriuen de Sant Amanç del Morassac al terme de Peralada, a la comarca de l’Empordà sobirà.

https://www.enciclopedia.cat/ec-catrom-0808701bz.xml?fbclid=IwAR1VbTMhgFnmJboo4FoIcqvFdrq8qG96E8jHWqcDaS-Mcx9_WYr_-4cd1k8


El lloc del Morassac, avui un veïnat de masies al nord de Peralada, és esmentat en una llista d’alous infeudats pel monestir de Sant Quirc de Colera del darrer quart del segle XI. Hi ha la capella de Sant Amanç, edifici bastit segurament als segles XVI o XVII i en part modificat en temps moderns. El basament del seu absis semicircular podria ésser un vestigi d’un temple molt anterior, però, sense treballs d’excavació, són unes romanalles massa minses per a poder afirmar res en aquest sentit.


Patrimoni Gencat en diu ; Situada al nord del nucli urbà de la població de Peralada, al veïnat de Morassac i al peu de la carretera GIP-6021.

 

Església d'una sola nau amb absis semicircular, capçat al nord-est. De fet, l'absis està construït sobre un fonament anterior bastit amb còdols i pedra sense treballar, cosa que provoca que estigui lleugerament desplaçat cap al nord. La nau està coberta exteriorment per una volta de maó pla. El temple s'il·lumina mitjançant tres petites finestres rectangulars, amb els emmarcaments exteriors arrebossats, situades a l'absis i una a la nau. La façana disposa d'una portalada d'arc de mig punt, amb els brancals fets de carreus ben desbastats. Damunt seu hi ha un òcul arrebossat. A l'extrem superior de migdia queden restes d'un campanar de cadireta bastit amb carreus de pedra escairats. El coronament és ondulat. Un banc corregut de pedra s'adossa a la part inferior del parament. Els murs laterals de la nau estan apuntalats mitjançant dos contraforts per banda, bastits amb carreus desbastats, pedra sense treballar i fragments de maons.

 

De fet, tota la construcció és bastida en pedra sense treballar i còdols lligats amb morter de calç, amb fragments de maons disposats per regularitzar les filades. A la façana es conserven restes de carreus desbastats, probablement de la construcció original


http://www.coac.net/COAC/centredocumentacio/Girona/arxiu/edificis/dades/fitxa.html?registre=&autor=&denominacio=&adreca=&poblacio=Peralada&page=5&pos=46


Us esperonem a compartir aquesta entrada  amb TOTS  els mitjans informatius,  locals, comarcals, provincials, nacionals, de tot signe i  “color polític “  perquè en valorin la seva publicació, nosaltres la farem arribar a mdc@csuc.cat;  recordeu SEMPRE  que  en matèria de divulgació del Patrimoni històric de Catalunya, es del tot aplicable aquella norma bàsica de la publicitat “ que parlin de nosaltres, NI QUE SIGUI BÉ “, oi?.

 

Us esperonem,  més encara si és possible, a donar compliment a TOTES les instruccions de les autoritats sanitàries CATALANES  per evitar l’extensió de la Covid.19;  confiem que així,  podrem aconseguir  que s’aturi aquesta sindèmia que s’acarnissa amb les persones grans, els malalts crònics, els que pateixen limitacions físiques i/o psíquiques, i  aquells que no tenen una bona situació econòmica.


Cuideu-vos molt, Madrid reconeixia 22.741 víctimes de la Covid.19

https://www.comunidad.madrid/sites/default/files/doc/sanidad/210311_cam_covid19.pdf


Catalunya des de l’inici de la pandèmia 20.982.

https://beteve.cat/societat/coronavirus-barcelona-ultima-hora/


El "laissez faire, laissez passer" practicat des del nacionalsocialisme, ha situat el REINO DE ESPAÑA com a campió mundial indiscutible pel que fa al nombre de  víctimes.

No hay comentarios:

Publicar un comentario