domingo, 2 de marzo de 2014

LA CLAPERA NOVA. ELS HOSTALETS. VALL D’EN BAS. LA GARROTXA. GIRONA. CATALUNYA

L’Anna Mora Nogué retratava el mas Clapera, als Hostalets, al terme de la Vall d’en Bas, a la comarca de la Garrotxa, a la província de Girona, de la colònia del REINO DE ESPAÑA que els nadius anomenem Catalunya.


S’explica que la seva dominació, fa referència al lloc pedregós on fou construït el mas ; Clapera és un topònim que pot correspondre a "claper" o ermot rodejat de conreus; en els documents del segle XIV se l’anomena "mansus de Claperia" i es té informació de que durant el segle XIII els Clapera tenien tot el mas amb les seves pertinences sota el domini directe del monestir de Santa Maria de Lledó, canònica agustiniana.

La descripció tècnica és força escadussera ; Casa de grans dimensions, orientada a migdia, de planta semi quadrada. Les façanes, molt exterioritzades, presenten uns arcs que envolten la casa i es poden distingir 4 grups diferenciats segons la forma i la mida, perfectament simètriques. Tant a la planta baixa com al primer pis denoten aquesta exteriorització, que queda rematada per una agulla de grans dimensions. A sobre de cada volta hi ha finestres ovalades. També hi ha una font amb inscripcions i una tàpia que envolta aquest edifici i a una masoveria annexa.

Ni un mot del mestre d’obres i/o arquitecte que refeia la casa, que en els dies foscos que seguien a la sedició dels militar feixistes contra el GOBIERNO DE LA II REPÚBLICA ESPAÑOLA, amb la col•laboració – entusiasta i criminal - de la Jerarquia Catòlica, amb l’excepció del MOLT NOBLE I HONRAT , Cardenal Arquebisbe de Tarragona, Francesc d'Assís Vidal i Barraquer (Cambrils, Baix Camp, 3 d'octubre de 1868 - Friburg, Suïssa, 13 de setembre de 1943), va servir com a presó, i va patir moltíssims desperfectes entre ells la destrucció de la Capella de la que ens agradarà tenir noticia de l’advocació.

Us deixo un enllaç interessant :

file:///C:/Windows/system32/config/systemprofile/Downloads/Dialnet-LaClaperaCampDeConcentracioDeLaCatalunyaRepublican-3634798.pdf

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

La Marili Buch Sainz, em precisa que la casa s'anomena ' la Clapera Nova', i es troba propera a ' la Clapera Vella'.

1 comentario:

  1. Esa foto de la Clapera, no es del siglo XIII, es del siglo XIX. La hizo construir mi bisabuelo Buch. Hay una masía más arriba a la derecha, que se llama Clapera vieja. La cuadrada se llama Clapera Nueva. No entienden nada. No saben distinguir una Masía de una torre. Durante la guerra civil fue "checa" digan lo que digan. He vivido años en esa torre. Son ustedes unos incultos.
    Marili Buch Sainz

    ResponderEliminar