lunes, 3 de marzo de 2014

LES CASES ‘SOCIALS’ DEL CARRER VALLÈS. MANRESA. BAGES

La Caixa d’Estalvis de Manresa, va ser fundada l'any 1865 , per la ‘ santa obstinació ‘ entre altres de Manuel Oms i de Prat (Manresa, 1834-1907); des del primer dia de la seva fundació, i i fins que va lliurar l’ànima al Senyor, Manuel Oms i de Prat, va ser l'administrador de la Caixa Manresa; a la primera junta de govern ostentà el càrrec de vocal, i més endavant en va ser director vicepresident i president.

Al més de març de 1870, la seu de Caixa Manresa va ser traslladada al carrer de Sobrerroca, 34, entresol; era la casa del mateix Manuel Oms i de Prat, on l'advocat tenia un despatx de corredor d'assegurances. Oms el va convertir en l'oficina de la Caixa, sense cobrar-ne lloguer, durant 43 anys.

Retratava les cases del carrer Vallès, on com a part de la seva obra social, sota la direcció tècnica de Josep Firmat i Serramalera (Manresa, 1889-1970) , Caixa Manresa construí entre els anys 1931 i 1932 nou xalets (d’un total de 44 previstos).




A la dècada dels 50 – en el moment més àlgid del segon feixisme ( Dictadura de Francisco Franco Bahamonde ), Caixa de Manresa, aixecava un nou barri – dit, de la Sagrada Família- però enlloc de cases unifamiliars, s’hi feien blocs de pisos.

Quedava lluny la dissolució per ruïna, de la Caixa d’Estalvis de Manresa; s’hi anaven posant però, les primeres pedres.

No disposa la capital del Bages d’un Catàleg de Patrimoni en línia, i malgrat aquesta circumstancia és dissortadament força comú en els territoris de la colònia del REINO DE ESPAÑA que els nadius anomenem Catalunya, la constatació d’aquest fet, reitera – si cap – la convicció que tothom té coll avall, que hi ha una voluntat política encaminada a deixar perdre i/o a menystenir, el Patrimoni Històric i/o Artístic de Catalunya, i malgrat això és per a molts cosa sabuda, tant almenys, com que en aquesta tasca han col•laborat – i col•laboren – si més no per omissió, autoritats civils, eclesiàstiques i àdhuc intel•lectuals, no advertim cap senyal de canvi per a millor.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario