lunes, 3 de marzo de 2014

JAUMEANDREU. LA SALA DE FONOLLOSA. BAGES

Retratava al Josep Olivé Escarré, davant d’aquesta ‘Sala’ de l’antic terme del Castell de Fals, que pertanyia a la batllia de Fals al segle XVII, dins del ducat de Cardona, la vinculació a la important casa cardonina es remunta al segle XI.


Les primeres notícies històriques relacionades amb els Jaumeandreu apareixen a mitjans del segle XVI, concretament l'any 1543, quan Joan Andreu i el seu fill Jaume Andreu, pagesos procedents del mas Tuill de Monistrol de Rajadell tenen accés al mas llavors anomenat Torrecabrera i Puig Oliver. Hom pensa que la denominació ‘ Torrecabrera’ s’explica per la presència de la torre que devia presidir ja el conjunt arquitectònic del mas.

L'any 1546 es té constància de l'existència de Jaume Andreu, , hereu del mas Torrecabrera i del mas Puigoliver, sens dubte a partir d'aquest personatge el mas canvia de nom i restarà lligat a la família que a partir d'aquests moments durà el cognom de Jaumeandreu.

En el seu testament de 1599, es pot apreciar com el mas ha passat a convertir-se en un mas econòmicament important i consolidat, d’aquella època és la capella de Sant Joan Baptista, ja que al testament es fa una deixa per la capella i s'ordena procedir a pintar-la i decorar-la.


La història del mas restarà lligada a la evolució de la família propietària, fins a la mort de l’últim dels seus descendents, posteriorment l'any 1996, la finca fou adquirida pel Grup Baucells Alimentació S.A, que procedí a la restauració de la casa i la capella, convertint la finca en una gran explotació vitivinícola, i ramadera.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario