sábado, 1 de marzo de 2014

FEINA ‘PENDENT’ A SANT MATEU DE BAGES

Castelltallat
Aquesta balma es localitza a la serra de Castelltallat, en una petita serralada orientada cap a migjorn, des d'on es contempla la vall d'Aguilar.
Capella romànica de finals del segle XII, o fins i tot del XIII, dins de la finca Les Planes. Està situada en un planell obert en una fondalada boscosa en el cantó sud-oriental del terme.

Castelltallat

Capella construïda a l'any 1976 prop de la masia Puigdellívol en el fondal del vessant meridional de Castelltallat.

Castelltallat

Capella del segle XVI, de nau rectangular, sense absis, situada al peu del camí de la masia de Goberna ( Castelltallat ).

Castelltallat

Ermita del segle XIV, situada dalt d’un turó completament amagada per la vegetació. Edifici d’una sola nau, sense absis, ( possiblement fos ensorrat ).



Salo

Ermita situada a uns 500 metres de la casa de Cal Quelet. És un edifici petit que presenta una sola nau (8,25 x 4,20 mts) amb absis llis.

Ermita del segle XIII, ubicada prop de la masia de Prat Barrina i de Bertrans, que junts formen un petit barri, situat a l'extrem occidental del terme.
El nom antic era el de Breners o Breneros.

Ermita de Sant Pere de Vilalta

Castelltallat

Ermita del segle XIII, ubicada junt a la masia Vilalta. La planta de l’església, primitiva, es un rectangle on no es diferencia la nau del presbiteri, podria ser pre-romànica.

Ermita de Santa Maria de la Sala

Ermita construïda al segle XIII, actualment en ruïnes, al igual que la Casa de la Sala, situada a l'extrem llevantí del terme de Sant Mateu.

Actualment l'ermita presenta la coberta esfondrada, i l'absis mig partit i està totalment desproveïda d'elements decoratius.

Aquesta necròpolis medieval es troba situada al costat mateix de l'Església de Sant Mateu, a l'interior d'un cobert, utilitzat actualment com un petit museu d'eines pròpies del camp.


Es van posar al costat de l'església de sant Mateu, perquè ja hi havia una antiga metròpoli, i perquè la zona té unes característiques físiques similars al Collet del Cargol (promontori planer orientat al migdia), i perquè ja era un centre històric ben cuidat.


Hi ha molt més a ‘viure’ en aquest terme de 102,93 km², el més gran de la comarca del Bages :



sou pregats de fer-nos arribar les vostres aportacions a l’email coneixercataunya@gmail.com

COANER

capella de Sant Martí de les Feixes.

capella de Nª Senyora de la Pietat de la Riera.

SALO

Ermita de Sant Martí de Claret de la Serra

Ermita situada dalt d'un turó, a uns 200 mts. de la masia de Claret de la Serra. Es un edifici de pedra de construcció antiga no datada. Té una nau de 16’15 mts. x 3,05 i un absis llis de 3,30 mts. de fons per 2,5 d’ample. La façana és llisa, amb una porta amb arc deprimit còncau i un ócul, a sobre del qual hi ha un arc de descàrrega; acaba amb un campanar d’espadanya simple. La coberta és de teula sobre volta de pedra.

Bon estat de conservació, està arrebossada en algunes parts de l’exterior, i enguixada en l’interior. Utilització de carreus molt regulars.


Ens cal l'ajuda de tothom, posar en valor el patrimoni històric i/o artístic de Catalunya és feina de  TOTS ELS CATALANS



No hay comentarios:

Publicar un comentario