domingo, 30 de marzo de 2014

ERMITA DE SANTES CREUS DE BUIRO / O DE LA MAREDEDÉU DE BUIRO, MAL DITA SANTA MARIA. ALINS. PALLARS SOBIRÀ. LLEIDA. CATALUNYA.

La Rosa Ventura Cutrina compartia en el meu face, una imatge d’aquesta ermita advocada a la Mare de Déu de Buiro, que es troba dintre de la demarcació de Virós, sobre el poble d'Ainet de Besan i prop de les Bordes de Buiro.


L'edifici possiblement va tenir un origen romànic.

Llegia que en una casa d'Ainet es conserven :



La talla d'una majestat anomenada popularment "sant creuet", o la Majestat del Buiro , romànica, peça senzilla i de reduïdes dimensions, però d’un altíssim valor artístic, i la Verge del Roser, del segle XVI-XVII i de tradició gòtica.

En els dies foscos que seguien a l’alçament dels militars feixistes encapçalats pel general Franco contra el govern LEGÍTIM i DEMOCRÀTIC de la II República,  crim execrable del que mai s’han exigit responsabilitats, i que  els historiadors feixistes denominaven  “ Guerra Civil “ ,  és fama que la imatge del   "sant creuet" fou amagada sota un munt de pedres en una borda abandonada


Aquest costum de guardar les imatges de forma rotativa a casa d’un veí, obeeix a una doble qüestió de seguretat, la dels lladres ‘ professionals’, i d’altra la dels mateixos clergues que per mor d’una millor custodia i/o conservació enviaven els originals - propietat dels veïns - als museus diocesans, i celebraven el culte amb còpies sense cap valor artístic i/o sentimental.

L’església ha desenvolupat una especial facultat per a complicar les ‘ coses senzilles’.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com, castellardiari@gmail.com 

Quan al topònim Buiro: 

Que la Majestat de Biuro  , la Marededéu i  Sant Antoni de la Sitja,  elevin a l’Altíssim la pregaria dels  , kurds , amazics ,  gitanos, aragonesos, asturians , valencians,  bascos,  aranesos , gallecs, catalans, corsos, escocesos, ucraïnesos , gal·lesos, palestins , hawaianesos, afganesos, inuits,   saharauis  ... ,   i tots els col·lectius minoritzats i reprimits, Senyor; allibera el teu poble!!!.

No hay comentarios:

Publicar un comentario