lunes, 17 de marzo de 2014

EL CELLER DE SANTES CREUS DE CESAR MARTINELL BRUNET. . AIGUAMÚRCIA

Projectat per l'arquitecte Cèsar Martinell Brunet (Valls, Alt Camp, 24 de desembre de 1888 - Barcelona, 19 de novembre de 1973) l’any 1919 s'acabà de construir l’any 1921.


La descripció ens diu que té planta basilical, una nau central més aixecada que les laterals i tres cobertes de teula, una per a cada nau. La façana principal està presidida per un gran finestral de maó d'arc de mig punt, flanquejat per un finestral similar però més petit a les naus laterals. Al mig hi lluu una esplèndida porta de maó, amb arc rebaixat de tres rosques de totxo a sardinell o plec de llibre. La gràcia del portal és que està emmarcat dins un trencaaigües esgraonat i mixtilini i té tot l'extradós de maó. La resta del parament és arrebossat de blanc excepte un sòcol senzill i els elements estructurals de maó: pilastres, línies d'imposta, cornises, arcs i les mènsules que els suporten. A l'interior, els pilars que separen les naus són cruciformes de maó, i la nau central té encavallades de fusta i bigues mentre les laterals tenen bigues paral•leles a la façana. La disposició de la façana reflecteix la distribució interior de l'espai, amb una composició en tres cossos. Els dos laterals reprodueixen l'estructura del central, però a escala més reduïda. En els tres casos hi ha una part superior ocupada per finestrals amb arc de mig punt que dóna llum a l'interior, i una part inferior amb pilastres decoratives. La porta, centrada, constitueix l'únic element singularitzat del conjunt. El material bàsic és el maó vist, en la decoració i l'arrebossat.

l'any 1987 va deixar de funcionar, i se’n va fer la restauració l’any 2005 ( ens agradarà saber les dades de l’arquitecte autor del projecte a l’email coneixercatalunya@gmail.com

S’introduïa un lèxic propi de la religió catòlica per exaltar aquestes construccions laiques, funcionals i progressistes, que considerem – avui - fora de lloc; Doneu al Cèsar el que és del Cèsar i a Déu el que és de Déu.

No hay comentarios:

Publicar un comentario