martes, 18 de marzo de 2014

CASA I ERMITA DE LA SALA DE LA ‘VERGE BLANCA’. SANT MATEU DE BAGES, CATALUNYA

La Gina Carné Pesarrodona m’enviava unes imatges responen a la crida que fèiem a :

http://totsonpuntsdevista.blogspot.com.es/2014/03/feina-pendent-sant-mateu-de-bages.html

de la Casa i Ermita de Santa Maria de la Sala

De la pàgina de l’Ajuntament de Sant Mateu, havíem reproduït : Ermita construïda al segle XIII, actualment en ruïnes, al igual que la Casa de la Sala, situada a l'extrem llevantí del terme de Sant Mateu.


Actualment l'ermita presenta la coberta esfondrada, i l'absis mig partit i està totalment desproveïda d'elements decoratius.


La informació ‘tècnica’ ens deia ; Casal fortificat. Més tard masia. Té obra medieval en ruïnes.

Amb el caràcter de domus se'ns representa La Sala, esmentada des del segle XII - transformada des del segle XVII en una simple casa de camp - i avui en ruïnes, bé que amb prou tossa per a mostrar, encara, algunes de les estances.

A la capella, romànica, de la Sala - dedicada a la Verge Blanca - rebé culta una imatge d'alabastre, del segle XIV, fa anys desapareguda".

Concloïa el seu e.mail [ en el que hi ha altres imatges, igualment esfereïdores ] dient ; espero que us serveixin d'alguna cosa. Son Gina de la màxima utilitat en tant que document ‘històric’ , i mostra fefaent – dissortadament – de la desídia pública respecte del Patrimoni de tots.

Demanarem al Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya ( Arxiu Gavin ), si les tenen, imatges d’aquesta capella en una estat menys decebedor.

Ens agradarà rebre més aportacions a l’email coneixercatalunya@gmail.com

No hay comentarios:

Publicar un comentario