miércoles, 5 de febrero de 2014

POSEM QUE PARLO DE SANTA MARIA D’OLÓ

Llegia a la pàgina web de l’Ajuntament de Santa Maria D’Oló :

Una altra de les empreses clau a Santa Maria d’Oló durant tot el segle XX va ser la fàbrica de Manuel López’ no apareix el segon cognom.

El 1940 va morir Manuel López sense descendència directa i la propietat de la fàbrica va passar a la seva neboda Carme Vidal López , i del seu marit Joan M. Roger Gallés, que feixer aixecar el Centre Recreatiu, i l’Hostal Santa Maria, i dues torres destinades a l’amo de l’empresa, una de les quals és l’actual ajuntament, ( no trobava les dades de l’arquitecte autor d’aquets projectes ), i assumien el finançament de l’església nova de l’Assumpció de Maria , obra de l'arquitecte Manuel Puig i Janer (... + 1965 ) , i l’autor del disseny de l’interior fou Josep Artigues i Basté ( 1909-1976 )

Feia recerca a l’hemeroteca de la Vanguardia, i trobava que el 21.02.1940 lliurava l’ànima al Senyor, un Manuel López Antolí, a l’edat de 50 anys, i vidu de Eulàlia Roger Gallés

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1935/09/17/pagina-5/33113783/pdf.html?search=Manuel%20Lopez%20Antoli

L’esquela d’Eulàlia Roger Gallés, deia que amb només 38 anys, moria el 4.06.1935.

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/1935/06/16/pagina-3/33148733/pdf.html?search=Eulalia%20Roger%20Galles

De l’Església de l’Assumpció de Maria hi ha alguna imatge a la xarxa.



La descripció tècnica ens diu ; Església d'una sola nau, amb façana principal encarada a sol ixent. Té la capella del Santíssim adossada i el campanar separat de l'església i situat al cantó de migdia. En la façana es distingeixen clarament dues parts, determinades per un voladís sobre la porta, de línia quebrada amb funció de porxo. La porta d'accés queda definida per un arc escarser. Estructuralment hi ha uns nervis oberts cap enfora, de pedra, que sostenen la teulada de ciment armat. En la part superior de la façana s'obren dos vitralls de colors, que són un motiu d'embelliment, així com també un mosaic situat entre els finestrals i sobre la porta. L'absis presenta una forma irregular corbada, estructurat en quatre fileres de finestretes que van del sòcol a la teulada. Les parets són obrades amb totxos, mentre que el sòcol és de pedra. El campanar segueix la mateixa línia que l'església.

No dissortadament del Centre Recreatiu, l’Hostal Santa Maria, i dues torres destinades a l’amo de l’empresa, una de les quals és l’actual seu de l’ajuntament de Santa Maria d’Oló.

Ens agradarà rebre les vostres aportacions, tant pel que fa a les imatges esmentades, com a les dades de l’arquitecte autor d’aquests edificis, a l’email coneixercatalunya@gmail.com , la crida la fem tant als olonencs, com a totes les persones de bona voluntat.

No hay comentarios:

Publicar un comentario